Hyppää sisältöön

Ministeri Arhinmäki Frankfurtin kirjamessuilla: "Suomalaisten suurin omaisuus on sivistys"

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2013 8.30
Tiedote -

Suomi on valittu Frankfurtin kirjamessujen ensi vuoden teemamaaksi. Tämän vuoden Frankfurtin kirjamessuilla pidettiin torstaina 10. lokakuuta tiedotustilaisuus ensi vuoden ohjelmasta. Tilaisuuden avasi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki. Suomi esittäytyi Frankfurtin kirjamessujen teemamaana vuonna 2014 sloganinaan FINNLAND. COOL.

"Kun nyt suuntaamme kohti ensi vuoden messuja, toivomme, että maailmanlaajuinen kiinnostus kohdistuu suomen- ja ruotsinkieliseen sekä saamenkieliseen, moniääniseen kirjallisuuteemme ja kirjailijoihimme. Oikeastaan koko Suomen tarina perustuu lukemiselle, sen merkitykselle yhteiskunnan ja yksilön kehityksessä", sanoi ministeri Arhinmäki puheessaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat rahoittaneet Frankfurtin kirjamessuihin liittyvää kirjallisuushanketta jo usean vuoden ajan. Suomen tämän hetken suurinta kulttuurivientihanketta koordinoi kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI – Finnish Literature Exchange. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on nostaa Suomen kirjallisuuden käännösoikeuksien myynti pysyvästi korkeammalle tasolle. Frankfurtin kirjamessuilla tulevat olemaan esillä suomalaiset romaanit, rikoskirjallisuus, runous, lasten- ja nuortenkirjallisuus sekä uusimpana lajina sarjakuva.

Frankfurtin kirjamessuilla on vuosittain noin 300 000 kävijää. Heistä suurin osa, 175 000, on kustannusalan ammattilaisia eri puolilta maailmaa, jotka saapuvat ostamaan ja myymään käännösoikeuksia. Teemamaalla on messuilla muun muassa laajat kustantajien osastot sekä suuri messupaviljonki.

"FILI on kouluttanut satoja kääntäjiä, kutsunut Suomeen kymmeniä kansainvälisiä kustantajia sekä markkinoinut teemavuotta lukuisilla kansainvälisillä messuilla ja kirjallisuustapahtumissa ympäri maailmaa", ministeri Arhinmäki kuvasi hankkeen valmisteluja.

Muun muassa suomalaista peruskoulua ja kirjastolaitosta puheessaan kiittänyt Arhinmäki painotti, että Suomen menestys kansankuntana perustuu sivistykseen ja tasa-arvoon.

"Suomalaisten suurin omaisuus ei ole metsissä eikä kaivoksissa, vaikka niitäkin toki tarvitaan. Suomalaisten suurin omaisuus on sivistys, korkea osaaminen, kyky ymmärtää lukemaansa, omaksua tietoa. Sivistys ja kyky oppia uutta ovat auttaneet meitä suomalaisia luomaan oman kansallisen identiteettimme. Ne ovat itsenäisyytemme ja myös tulevaisuutemme luja perusta."

Kulttuuriministeri tapaa Frankfurtissa muun muassa kirjamessujen johtajan Juergen Boosin. Kirjamessujen tämän vuoden päätöspäivänä, sunnuntaina 13. lokakuuta, Suomi ottaa teemamaastatuksen vastaan vuoden 2013 teemamaalta Brasilialta.

Lisätietoja:
kulttuuriasiainneuvos Mervi Tiensuu-Nylund, OKM, puh. 040 722 1328
johtaja Iris Schwanck, FILI, puh. 040 508 0331

Haastattelupyynnöt: tiedottaja Silja Hakulinen, FILI, puh. 040 534 7526
Paavo Arhinmäki