Hyppää sisältöön

Mikä on sinulle tärkeä kulttuuriympäristö? Ota kantaa 20.1. saakka

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 12.12.2012 9.01
Uutinen

Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö tiedottavat

Mikä on sinulle tärkeä maisema tai rakennettu ympäristö? Millaisia rakennuksia pitäisi suojella? Uhkaako lempipaikkojasi jokin? Suomen ensimmäistä kulttuuriympäristöstrategiaa laativa työryhmä kysyy näkemyksiä hyvästä kulttuuriympäristöstä Otakantaa.fi-verkkofoorumilla 20. tammikuuta saakka.

Kulttuuriympäristö on ympäristöä, jota ihminen on muokannut: maisemia, rakennuksia, teitä, peltoja, linnoituksia, tehdasalueita, ruukkeja ja lähiöitä. Hyvin hoidettu ja elinvoimainen kulttuuriympäristö lisää ihmisten hyvinvointia ja asuinympäristön viihtyisyyttä sekä vahvistaa paikallista identiteettiä. Sillä on myös tärkeä merkitys elinkeinotoimintojen kehittämisessä.

"Kulttuuriympäristöt ovat useimmiten osa tavallista arkea, ja ne muuttuvat ja kehittyvät elämisen mukana. Muutoksissa pitää osata nähdä kulttuuriympäristöjen keskeiset piirteet. Tämä koskee paitsi viranomaisten tekemää työtä kuten maankäytön suunnittelua ja rakentamisen ohjausta, myös kansalaisten omia toimenpiteitä. Siksi haluamme nyt kuulla näkemyksiä siitä, mitä ihmiset arvostavat kulttuuriympäristössä ja miten niiden elinvoimaisuutta voitaisiin tukea parhaiten", kertoo työryhmän puheenjohtaja, rakennusneuvos Matti Vatilo ympäristöministeriöstä.

"Rakennusten muutostyöt, aidan rakentaminen, kahvilan perustaminen vanhaan tehdasmiljööseen, mökin kunnostaminen, vesakon raivaus ja oman pihan hoito ovat kaikki asioita, joissa pienillä valinnoilla voidaan joko nostaa tai laskea kulttuuriympäristön arvoa", Vatilo sanoo.

Ympäristöministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön viime maaliskuussa asettama työryhmä laatii hallitusohjelman mukaisesti ehdotuksen kulttuuriympäristöstrategiaksi, joka valmistuu kevään 2013 aikana. Kulttuuriympäristöstrategian tavoitteena on luoda edellytykset kokonaisvaltaiselle ja pitkäjänteiselle kulttuuriympäristöpolitiikalle Suomessa sekä kannustaa elinvoimaisen kulttuuriympäristön ylläpitoon ja kehittämiseen.

Keskusteluun voi osallistua 20.1.2013 saakka osoitteessa www.otakantaa.fi. Lisätietoa strategian valmistelusta löytyy osoitteesta www.ymparisto.fi/kulttuuriymparistostrategia.

Otakantaa.fi
Kulttuuriympäristöstrategia

Lisätietoja
Työryhmän puheenjohtaja, rakennusneuvos Matti Vatilo, puh. 040 506 1168, [email protected]
Hallitussihteeri, työryhmän sihteeri Anna Simola, ympäristöministeriö, puh. 040 8092 052, [email protected]