Hyppää sisältöön

Lisätalousarvioesityksestä tukea huippu-urheilulle sekä liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuuden edistämiselle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 21.3.2024 13.50
Tiedote

Hallitus on antanut 21. maaliskuuta eduskunnalle lisätalousarvioesityksen, jossa ehdotetaan yhteensä lähes 3,2 miljoonan euron lisäystä huippu-urheilun ja suurtapahtumatoiminnan kehittämiseen, seuratoiminnan tukemiseen sekä yhdenvertaisuuden edistämiseen liikunnassa ja urheilussa. Lisäys tehdään opetus- ja kulttuuriministeriölle palautuneista käyttämättömistä rahapelitoiminnan tuotoista.

Lisätalousarviossa esitetään 400 000 euron lisäystä Pariisin olympialaisten ja paralympialaisten valmistautumisen ja viimeistelyvaiheen tukemiseen, 500 000 euron lisäystä hiihtolajien tukemiseen Milano-Cortinan 2026 talviolympialaisten ja paralympialaisten valmistautumisessa sekä 200 000 euron lisäystä olympiakisoihin uusina lajimuotoina vahvistettujen lajien valmennuksen tehostamiseen.

– Pariisin lähestyvät olympialaiset ja paralympialaiset ovat jälleen suuri mahdollisuus urheilijoillemme onnistumisiin. Lisätuella haluamme varmistaa kisoista paikan lunastaneille urheilijoille optimaalisen valmistautumisen urheilu-uran tärkeimpään kilpailuun, liikunta-, urheilu ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist sanoo.

– Suomen menestyminen Milano-Cortinan 2026 talvikisoissa edellyttää hyvää onnistumista hiihtolajeissa. Lisätuella mahdollistetaan sekä urheilijoiden että suksihuollon riittävä kehityspotentiaali, ministeri jatkaa.

Lisätalousarviossa esitetään 700 000 euron kertaluontoista lisäystä liikunnan ja urheilun suurtapahtumatoiminnan kehittämiseen. Määrärahan lisäyksen avulla vahvistetaan tapahtumakaupunkien ja -järjestäjien koordinaatiota, osaamista ja niitä edellytyksiä, joiden avulla urheilun suurtapahtumista saatavat moninaiset hyödyt tukevat suomalaisen urheilun kehittymistä sekä Suomen hyvinvointia.

– Erityisenä painopisteenä on nuorten arvokisojen hakeminen ja järjestäminen. Urheilun kansainväliset suurtapahtumat ja niihin osallistuminen vahvistavat yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä ja hyvinvointia, unohtamatta tapahtumien ja arvokilpailujen tuomaa kansantaloudellista merkitystä, ministeri Bergqvist toteaa.

Yhdenvertaisuutta edistetään liikunnassa ja urheilussa

Lisätalousarviossa esitetään 689 000 euron kertaluontoista lisäystä yhdenvertaisuuden edistämiseen liikunnassa ja urheilussa. Esitetyllä lisäyksellä olisi mahdollista tukea liikunnan yhdenvertaisuustyön hankkeita sekä kuntien yhdenvertaista ja vastuullista liikuntatoimintaa.
Lisärahoitus tukee hallituksen tavoitetta tasa-arvoisen liikunnan harrastamisesta ja kaikille avoimesta kansalaisjärjestötoiminnasta sekä valtioneuvoston tiedonannon mukaista yhdenvertaisuuden, syrjimättömyyden, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumista liikunnassa ja urheilussa.

Seuratoiminnan tukemiseen esitetyllä 694 000 euron lisämäärärahalla jatkettaisiin monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämistä seuratoiminnan kehittämistuen muodossa. Avustuksella voidaan kasvattaa seurojen elinvoimaisuutta ja vahvistaa esimerkiksi lasten ja nuorten, soveltavan liikunnan ja perheliikunnan ryhmiä.

– Erityisenä painopisteenä tulevissa toimissa ovat maahanmuuttajataustaiset, vammaiset sekä vähemmistöihin kuuluvat nuoret. Liikunnalla ja urheilulla on tärkeä yhteiskunnallinen rooli yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden vahvistamisessa ja siten esimerkiksi myös rasismin kitkemisessä, ministeri Sandra Bergqvist sanoo.

Tiedote 21.3.2024: Hallitus antoi eduskunnalle esityksen lisätalousarvioksi

Lisätietoja:

  • johtaja Tiina Kivisaari, p. 0295 330 178
  • liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin erityisavustaja Oscar Byman, p. 050 479 7976