Hyppää sisältöön

Liikuntaa edistäville järjestöille lähes 42 miljoonaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2021 12.34
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on myöntänyt 41 830 000 euroa yleisavustuksina valtakunnallisille ja alueellisille sekä muille liikuntaa edistäville järjestöille.

Vuodesta 2021 alkaen järjestöt on ryhmitelty valtakunnallisiin liikunnan palvelujärjestöihin, lajiliittoihin, muihin valtakunnallisiin liikuntaa edistäviin järjestöihin sekä liikunnan aluejärjestöihin. 

- Suomalaisten liikuntajärjestöjen valtionavustuksissa ovat voimassa uudet avustuskriteerit. Ne ovat käytössä nyt ensimmäistä kertaa. Valmistelutyötä on tehty tiiviisti viimeisen parin vuoden ajan, tiede-ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoo.

- Tavoitteena on ollut selkeyttää ja yksinkertaistaa avustuskriteereitä sekä luoda järjestelmään läpinäkyvyyttä ja pitkäjänteisyyttä.     
 
Arviointikriteerit on nyt jaettu järjestöryhmäkohtaisiin peruskriteereihin (85 % avustuksesta) ja kaikille yhteisiin vastuullisuuskriteereihin (15 % avustuksesta). Vastuullisuuskriteerien avulla arvioidaan järjestöjen toiminnan laatua ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta, liikuntalain tavoitteiden toteuttamista sekä liikunnan ja urheilun eettisiä periaatteita, sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Lisäksi arvioidaan, miten järjestö noudattaa Suomea sitovia kansainvälisiä säännöksiä. 

-  On kuitenkin hyvä muistaa, että kriteerien tulee elää ja muuttua ajassa. Näiden kriteerien sisäistä painotusta ja tarvittaessa niiden muuttamista tullaan aika ajoin arvioimaan, ministeri Saarikko jatkaa.

Lajiliitoille myönnettiin 23 448 000 euroa. Lajiliitoista suurimmat avustukset saivat Suomen Palloliitto (2,1 milj. euroa), Suomen Voimisteluliitto (1,7 milj. euroa), Suomen Jääkiekkoliitto (1,5 milj. euroa), Suomen Salibandyliitto (1,2 milj. euroa), Suomen Hiihtoliitto (1 milj. euroa) ja Suomen urheiluliitto (1 milj. euroa).

Liikunnan palvelujärjestöistä suurimman avustuksen sai Suomen Olympiakomitea 6,6 miljoonaa euroa.

Liikunnan aluejärjestöille myönnettiin yhteensä 3 955 000 euroa. Neljän aluejärjestön avustus nousi: Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu, Kainuun Liikunta, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu sekä Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu.

Muille liikuntaa edistäville järjestöille myönnettiin yhteensä 5 775 000 euroa. Kolmen järjestön saama avustus nousi: Suomen Latu ry, Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri ja urheiluliitto ry ja Suomen Valmentajat ry.

Lisätietoja liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustuksista sekä myönnetyt avustukset 2021

Lisätietoja:
Lajiliittojen ja liikunnan palvelujärjestöjen avustukset: 
Erityisasiantuntija Hannu Tolonen, p. 0295 330 314

 Muiden liikuntaa edistävien järjestöjen avustukset: 
 Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen, p. 0295 330 054

 Liikunnan aluejärjestöjen avustukset: 
 Ylitarkastaja Sari Virta, p. 0295 330 377
 

Annika Saarikko Liikunta