Hyppää sisältöön

Lapsenpäivä-palkinnot Kuopioon ja Poriin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2022 13.55
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on myöntänyt Lapsenpäivä-palkinnon Rouvasväenyhdistys ry:lle Lasten ja Nuorten Muotoiluakatemiat -toiminnasta ja Porin lastenkulttuurikeskukselle. Molemmat palkitut saivat 9 000 euroa lasten taideharrastuksen ja -kasvatuksen eteen tehdystä työstä.

Lastenpäivä-palkinnot jaettiin tänään Säätytalolla. Palkinto myönnetään vuosittain yhteisölle lasten taideharrastuksen ja –kasvatuksen eteen tehdystä merkittävästä työstä. Tänä vuonna palkinnon jakavat Kuopion Rouvasväenyhdistys ry ja lastenkulttuurikeskus Kruunupää Porista.

- Lasten ja nuorten muotoiluakatemiat ja lastenkulttuurikeskus Kruunupää hallitsevat molemmat erinomaisesti lasten luovuuden tukemisen ja heidän ideoihinsa tarttumisen. Toimintaa kehitetään ennakkoluulottomasti ja poikkialaisesti lasten, nuorten ja lapsuuden etua puolustaen, toteaa ministeri Petri Honkonen palkinnon perusteluissa.

Kuopion Rouvasväenyhdistys ry

Kuopion Rouvasväenyhdistys ry perustettiin vuonna 1860. Se edistää ja tukee käsityötä, käsi- ja taideteollisuutta, muotoilua, kulttuuria, taidetta ja luovia toimialoja sekä hyvinvointia. Yhdistyksen merkittävin saavutus on Käsityökoulun perustaminen, jonka toiminta alkoi vuonna 1884.  Toimintaa jatkavat nykyisin Muotoiluakatemiat lapsille, nuorille ja aikuisille. Niissä opitaan muotoilun historiaa ja suunnittelua. Opetukseen kuuluvat näyttelykäynnit, yritysvierailut sekä yhdistyksen kansainvälisessä muotoilijaresidenssissä vierailevien muotoilijoiden opetustunnit.

Yhdistyksen toiminta lasten ja nuorten muotoilukasvatuksen ja -harrastamisen eteen sekä erityisesti heidän hyvän kasvun tukemiseksi on huomionarviosta ja vaikuttavaa. Esimerkkinä Pallo hallussa -yhteistyö Kuopion Palloseuran kanssa, jossa yhdistämällä muotoilu ja urheilukulttuuri järjestettiin toimintaa nuorille ja vahvistettiin yhteisöllisyyttä koko kaupungissa.

Lastenkulttuurikeskus Kruunupää

Porin kaupungin lastenkulttuurikeskuksen toiminta alkoi vuonna 2003. Lastenkulttuurikeskus Kruunupää edustaa Suomen lastenkulttuurin vahvaa osaamista ja innovatiivisuutta. Toiminta tavoittaa lapset, nuoret, perheet ja isovanhemmat.

Lastenkulttuurikeskus on tunnettu vauvoille ja heidän perheille suunnatusta toiminnastaan, kuten vauvojen värikylpy -työpajoista. Yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa on vilkasta. Porin harrastamisen kärkihankekerhot kouluissa vuosina 2016−2018 olivat suunnannäyttäjiä nykyiselle valtakunnalliselle Harrastamisen Suomen mallille. Kärkikerhoja jatkaa nykyään Harrastushybridi, jossa taidokkaasti yhdistetään taiteen ja liikunnan sisältöjä toisiinsa.

Lapsenpäivä-palkintoa on myönnetty vuodesta 1999 lähtien.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM, p. 0295 330 069

Valokuvia tilaisuudesta on saatavilla ministeriön Flickr-tilillä tilaisuuden jälkeen.