Hyppää sisältöön

Kulttuuripoliittisen selonteon valmistelu käynnistyy

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2023 10.45
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala on käynnistänyt työn kulttuuripoliittisen selonteon laatimiseksi. Valmistelutyö toteutetaan laajassa vuorovaikutuksessa kulttuurialan kanssa. Kulttuuripoliittisen selonteon laatiminen sisältyy pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan. Tavoitteena on, että valtioneuvosto antaa kulttuuripoliittisen selonteon eduskunnalle syyskaudella 2024.

Pääministeri Petteri Orpon hallitus on hallitusohjelmassa päättänyt laatia eduskunnalle annettavan kulttuuripoliittisen selonteon. Selonteossa esitettävän tulevaisuuskuvan ja tarvittavien toimenpiteiden perustana on taide- ja kulttuurialan tilannekuva sekä keskeiset toimintaympäristöä muuttavat tekijät.

-  Kulttuuri muodostaa tärkeän osan sivistysperustaamme. Kulttuurialan kasvu tukee koko yhteiskuntaa vahvistaen sen hyvinvointia, luovuutta ja kestävyyttä. Toivon, että taide- ja kulttuurialan toimijat osallistuvat aktiivisesti luomaan yhteistä näkemystä alan tulevaisuudesta. Selonteon tavoitteena on luoda kunnianhimoinen tulevaisuuskuva taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteiselle kehittämiselle, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.

Selonteko valmistellaan laajapohjaisessa vuorovaikutuksessa alan toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.

Selonteon valmistelu aloitetaan kutsumalla taiteen ja kulttuurin toimialan edustajat yhteiseen aloitustilaisuuteen keskustelemaan kulttuuripolitiikan kehittämisen tavoitteista ja keinoista maanantaina 27.11. kello 11.30-14.30 Helsingissä. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua paikan päällä tai seurata verkkoyhteyden kautta. Lisätietoja ja ilmoittautumiset tilaisuudesta opetus- ja kulttuuriministeriön tapahtumakalenterissa

Valmistelutyön tueksi kootaan kulttuurialan näkemyksiä verkkokyselyn avulla. Kyselyyn voi vastata 21.11. saakka osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/C72270C119246857.

Selonteon rinnalla valmistellaan luovien alojen kasvustrategia poikkihallinnollisena yhteistyönä sekä pysyvät yhteistyömenettelyt erityisesti opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön välillä.

Selonteon valmistelua tukee ohjausryhmä, jonka tavoitteena on täydentää ja ohjata valmistelutyötä. Työryhmän puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Elina Laavi. Työryhmän tarkempi kokoonpano löytyy Hankeikkunassa. Työryhmän määräaika päättyy 30.6.2024.

Lisätietoja: valtiosihteeri Elina Laavi, [email protected]