Hyppää sisältöön

Korvausta e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytöstä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 9.10.2023 14.10
Tiedote

Hallitus esittää tekijänoikeuslakia muutettavaksi. Lakiin lisättäisiin säännökset yleisissä kirjastoissa ja korkeakoulujen kirjastoissa tapahtuvan e-kirjojen ja e-äänikirjojen yleisölle välittämisen korvaamisesta. Kyseessä olisi korvaus e-kirjan ja e-äänikirjan kirjastokäytöstä. 

Korvausta hallinnoisivat samat opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymät yhteishallinnointiorganisaatiot, jotka nykyään hallinnoivat painetuista kirjoista ja äänikirjoista maksettavaa lainauskorvausta.

E-aineistojen hankinnat ja käyttökerrat yleisissä kirjastoissa ovat viime vuosina olleet voimakkaassa kasvussa. Myös tulevaisuudessa e-aineistojen käyttömäärien arvioidaan kasvavan. Kirjastoaineiston asiakaskäytön muutoksella on vaikutuksia tekijöille, sillä kirjojen lainaamisesta tekijöille maksettava lainauskorvaus ei koske kirjastojen välittämien e-aineistojen käyttöä.

Valtion talousarvion määrärahasta maksettaisiin korvausta kirjastokäytöstä e-kirjojen ja e-äänikirjojen tekijöille nykyistä lainauskorvausta vastaavassa laajuudessa, musiikkiäänitteitä lukuun ottamatta. Lisäksi korvausta maksettaisiin e-äänikirjojen lukijoille eli kirjallisten teosten suullisille esittäjille.

Valtion vuoden 2024 talousarvioesitykseen sisältyy ehdotus miljoonan euron lisäämisestä e-lainauskorvaukseen ja sen järjestämiseen.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2024.

Lisätietoja: johtaja Jorma Waldén, p. 0295 330 338