Hyppää sisältöön

Korona-avustusta myönnettiin VOS-museoille

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 25.5.2022 13.48
Tiedote
Näyttely Helsingin Designmuseossa

Valtionosuutta saaville 32 museoille on myönnetty yhteensä 1 278 000 euroa yleisavustusta koronapandemian johdosta aiheutuvaan lisärahoitustarpeeseen. Avustukset myönnetään lisärahoituksena vuoden 2022 toimintaan. Tarkoituksena on tukea museoiden edellytyksiä hoitaa kulttuuriomaisuuden suojeluun, kulttuuriperinnön ja taiteen saatavuuteen sekä asiantuntijapalveluihin liittyviä tehtäviä.

Määräaikaan mennessä avustusta haki 32 museota, ja avustusta on myönnetty kaikille hakijoille. Avustuksilla museot pyrkivät turvaamaan toimintansa jatkuvuutta, aktivoimaan kävijöitä sekä turvaamaan välttämättömien hankkeiden etenemistä.

Avustukset myönnettiin vuoden 2022 ensimmäisessä lisätalousarviossa päätetyistä määrärahoista.

Avustuksia haettiin ensisijaisesti koronapandemiasta aiheutuneiden tulomenetysten kattamiseen. Tulomenetyksiä on syntynyt kävijämäärien laskusta aiheutuneista pääsylipputulojen menetyksistä, yleisötoiminnan, ryhmävierailujen ja opastusten vähenemisestä tai loppumisesta, tapahtumien peruuntumisesta sekä museokaupan myynnin pienenemisestä. Tulomenetyksiä on aiheutunut myös kokous- ja juhlatilojen vuokraustoiminnan hiipumisesta, jotka osalla museoista ovat aiheuttaneet merkittävimmät tappiot.

Pääosin museot suhtautuvat melko optimistisesti siihen, että toiminta on palautumassa normaaliksi. Valtionosuuden piirissä toimivista 124 museosta avustusta haki 32 museota.

Myönnetyt avustukset

Lisätietoja: