Hyppää sisältöön

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisen toiminnan päivitetty visio valmis

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 16.8.2022 11.30
Uutinen
Kv-foorumin puheenjohtaja Sari Lindblom luovuttaa Kv-vision ministeri Honkoselle.
Kv-foorumin puheenjohtaja Sari Lindblom luovuttaa Kv-vision ministeri Honkoselle.

Kansainvälisen toiminnan visio luovutettiin tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkoselle tiistaina 16.8. Visio päivittää Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjauksia 2017-2025, joka hyväksyttiin viime hallituskaudella.

OKM:n nimittämä Kansainvälisen toiminnan KV-foorumi on laatinut sidosryhmäyhteistyössä vision, jonka tarkoituksena on ohjata eri toimijoita, kuten korkeakouluja ja hallinnonalan virastoja, suuntaamaan omia kv-toiminnan strategioitaan kohti vision merkittäviä teemoja. Visiossa nousee erityisesti tieteen, tutkimuksen ja opetuksen vapaus, Suomen kilpailukyky, kulttuurisesti ja kielellisesti monimuotoinen yhteiskunta, kestävä kehitys sekä kansallinen yhteistyö kansainvälisen toiminnan edistämisen edellytyksenä.

- Tänä aikana arvomme ja toimintamme periaatteet ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Myös niiden ääneen lausuminen on tärkeää sen lisäksi, että toteutamme niitä eri toimissamme. Puolustamme tieteen, tutkimuksen ja opetuksen vapautta, toimijoiden autonomiaa, sekä jakamattomia ja luovuttamattomia ihmisoikeuksia. Yhdenvertaisuuden ja yhteisvastuun täytyy olla osa toimintaamme, niin kansallisesti kuin kansainvälisesti, sanoi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen luovutustilaisuudessa.

KV-foorumi perustettiin Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjausten mukaisesti seuraamaan ja edistämään kv-linjausten toimeenpanoa. Ensimmäinen KV-foorumi toimi 2018-2019 ja toinen aloitti keväällä 2020. Maailmantilanteen muututtua pandemian, ja etenkin keväällä 2022 Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, muodostui tarve aiemmin hyväksyttyjen linjausten päivittämiselle. KV-foorumi työsti visiota eri kokoonpanoissa lukuvuoden 2021-22 aikana.

Lisätietoja: opetusneuvos Tiina Vihma-Purovaara, puh. 0295 330 327 

Korkeakoulutus ja tiede