Hyppää sisältöön

Kiusaamisen ehkäisemisen ohjelma valmisteluun - toimet täytäntöön tämän hallituskauden aikana

oikeusministeriöopetus- ja kulttuuriministeriösisäministeriö
Julkaisuajankohta 21.10.2020 16.25
Tiedote
Oppilaita lukusalissa.

Kiusaamisen ehkäisemiseksi laaditaan toimenpideohjelma. Ohjelman toimilla pyritään turvaamaan kaikkien lasten ja nuorten turvallinen koulunkäynti. Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden sekä lapsi- ja nuorisopoliittinen ministeriryhmä linjasivat ohjelman valmistelun aloittamisesta kokouksessaan keskiviikkona 21. lokakuuta.

Kiusaamisen ehkäisemiseksi laaditaan toimenpideohjelma. Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa ohjelmasta ja toimia valmistellaan yhdessä oikeusministeriön, sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Ohjelman keinot ulottuvat kiusaamisen ehkäisemisen toimintamalleista opettajien koulutukseen ja lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen erilaisin keinoin. Tavoitteena on varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori saa käydä koulua turvallisesti.  Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden sekä lapsi- ja nuorisopoliittinen ministeriryhmä linjasivat ohjelman valmistelusta kokouksessaan keskiviikkona 21. lokakuuta.

‒ Koulukiusaaminen ja -väkivalta ei rajoitu vain kouluun, vaan sen ehkäiseminen on koko yhteiskunnan asia. Nyt tehdään laajalla yhteistyöllä nopeasti toteutettavat ja konkreettiset toimet ongelman hillitsemiseksi. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kasvaa ilman pelkoa kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta, opetusministeri, osaamisen ministerityöryhmän puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Myös eduskuntaryhmät kutsutaan kiusaamisen vastaiseen työhön. Eduskuntaryhmät kutsutaan koolle marraskuun aikana käsittelemään ministeriöiden tekemiä esityksiä kouluväkivallan, kiusaamisen ja yksinäisyyden vähentämiseen tähtäävistä toimenpiteistä. Eduskuntapuolueiden välisen keskustelun tukena toimii myös aikaisempi asiantuntijatyö sekä opetushallituksen 30.9. julkaisema opas kiusaamisen vastaisesta työstä kouluissa ja oppilaitoksissa. 

‒ Haluan korostaa myös aikuisten vastuuta. Meistä jokaisella on vastuu siitä, millaista esimerkkiä näytämme lapsillemme ja nuorillemme lähimmäisen kohtelusta, tiede- ja kulttuuriministeri, lapsi- ja nuorisoministeriryhmän puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo.

Tämän vaalikauden aikana toteutettavat toimenpiteet julkaistaan tammikuussa 2021. Toimet on tarkoitus toteuttaa tämän hallituskauden aikana.

Ministeriryhmien kokoonpano 

Lisätietoja
erityisavustaja Touko Sipiläinen, OKM, puh. 02953 30143  
erityisavustaja Eeva Kärkkäinen, OKM, puh. p. 040 149 2201 
ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen, OKM, puh. 0295 330 258 


 

Annika Saarikko Koulutus Li Andersson