Hyppää sisältöön

Kirjastojen e-aineistojen käyttöä ja käytön korvaamista selvitetään

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2022 13.37
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on asettanut hovioikeudenneuvos Kristiina Harengon selvittämään, miten e-aineistojen kirjastokäytön korvaaminen olisi mahdollista ja tarkoituksenmukaista Suomessa järjestää.

Ratkaisuehdotuksessa tulee pyrkiä siihen, että kirjallisten teosten tekijöiden e-aineistojen kirjastokäytöstä saama korvaus on mahdollisuuksien mukaan vertailukelpoinen painettujen kirjojen lainaamisesta maksettavan korvauksen kanssa.

Selvityshenkilön tulee arvioida ratkaisuehdotuksen pohjalta perusteltu korvaustaso, ehdotuksen kokonaistaloudelliset vaikutukset valtiolle ja kunnille sekä vaikutukset e-aineistojen käyttö- ja hankintaehtoihin.

Kirjankustannustoiminnan digitalisoitumisen seurauksena myös kirjallisten teosten kirjastokäytössä on siirrytty yhä enemmän digitaalisessa muodossa olevien kirjojen ja äänikirjojen verkon välityksellä tapahtuvaan asiakaskäyttöön. Kirjastoissa käytettäviin e-aineistoihin kuuluvat e-kirjat, e-lehdet ja e-äänikirjat.

Kirjastojen e-aineistojen käyttö on lisääntynyt

E-aineistojen käyttökerrat yleisissä kirjastoissa ovat viime vuosina olleet voimakkaassa kasvussa. Myös tulevaisuudessa e-aineistojen käyttömäärien voidaan arvioida kasvavan. Viime vuosina kehitystyön kohteena on ollut kuntien yhteinen e-kirjasto, joka tarjoaisi kirjastojen e-aineistot käyttäjille nykyistä helpommin ja yhdenvertaisemmin.

Kirjastoaineiston asiakaskäytössä tapahtuneella muutoksella on selviä seurauksia tekijöille, sillä kirjojen lainaamisesta tekijöille maksettava lainauskorvaus ei koske kirjastojen välittämien e-aineistojen käyttöä.

Selvityksen määräaika on 15.9.2022.

Lisätietoja: johtaja Jorma Waldén, p. 0295 330 338

Kirjastot Kulttuuri Petri Honkonen Tekijänoikeus