Hyppää sisältöön

Försök med tvåårig förskoleundervisning inleds

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 5.10.2020 12.05
Pressmeddelande
Esiopetuksessa oleva tyttö katsoo kameraan

Undervisnings- och kulturministeriet inleder ett försök med tvåårig förskoleundervisning åren 2021–2024. Regeringen lämnade en regeringsproposition om detta måndagen den 5 oktober.

Försöket är avsett för barn födda 2016 och 2017. Kommunerna och verksamhetsställena som deltar i försöket väljs slumpmässigt. Målet är att 10 000 barn ska omfattas av den tvååriga förskoleundervisningen. 

För försöket utarbetas en egen läroplan. I samband med försöket genomförs ett forskningsprojekt som utvärderar genomförandet av försöket och dess genomslag.

Syftet med försöket är att stärka jämlikheten i utbildningen och att utveckla förskoleundervisningens kvalitet och genomslag. Genom försöket utreds därtill kontinuiteten mellan förskoleundervisningen och den inledande undervisningen och familjernas serviceval. Målet är att få information om den tvååriga förskoleundervisningens inverkan på barns förutsättningar för utveckling och lärande, sociala färdigheter och utveckling av en sund självkänsla.

- Det här försöket tar fram värdefull information till stöd för beslutsfattandet i utvecklingen av övergångsskedena i småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen, säger undervisningsminister Li Andersson.

De kommuner som deltar i försöket ersätts med statsunderstöd enligt antalet barn som deltar i den tvååriga förskoleundervisningen för de tilläggskostnader som orsakas av försökets första år på basis av kommunens genomsnittliga kostnader för förskoleundervisning och bortfallet av avgifter för småbarnspedagogik.

Avsikten är att försöket ska börja den 1 augusti 2021.

Mer information:
•    specialsakkunnig Mervi Eskelinen, tfn 02953 30160
•    regeringssekreterare Marjaana Larpa, tfn 02953 30350
 

Li Andersson Småbarnspedagogik Utbildning