Hyppää sisältöön

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu käynnistetään

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 5.10.2020 12.05
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun vuosina 2021-2024. Hallitus antoi maanantaina 5.10. asiaa koskevan hallituksen esityksen.

Kokeilu on tarkoitettu vuosina 2016 ja 2017 syntyneille lapsille. Kokeiluun osallistuvat kunnat ja toimipaikat valitaan otantana. Kaksivuotisen esiopetuksen piiriin pyritään saamaan 10 000 lasta. 

Kokeilua varten laaditaan oma opetussuunnitelma. Kokeiluun liittyy tutkimushanke, jonka avulla arvioidaan kokeilun toteutumista ja vaikuttavuutta.

Kokeilun tarkoituksena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi kokeilulla selvitetään esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita ja perheiden palveluvalintoja. Tavoitteena on saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

-Tämä kokeilu tuottaa arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen nivelvaiheiden kehittämisessä, opetusministeri Li Andersson sanoo.

Kokeiluun osallistuville kunnille korvataan kaksivuotiseen esiopetukseen osallistuvien lasten määrän mukaisesti kokeilun ensimmäisestä vuodesta aiheutuvat lisäkustannukset kunnan keskimääräisten esiopetuskustannusten ja varhaiskasvatusmaksujen menetyksen mukaisesti valtionavustuksella.

Kokeilun on tarkoitus alkaa 1.8.2021.

Lisätietoja:
•    erityisasiantuntija Mervi Eskelinen, puh. 02953 30160
•    hallitussihteeri Marjaana Larpa, puh. 02953 30350

Koulutus Li Andersson Varhaiskasvatus