Hyppää sisältöön

Hyvitysmaksuun ei ensi vuodelle muutoksia

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2012 13.54
Uutinen

Hallitus päätti torstaina 13. joulukuuta tekijänoikeuslaissa säädetyn yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusta vuodelle 2013. Hyvitysmaksun laajuus ja taso pysyvät ennallaan.

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksulla hyvitetään tekijänoikeudella suojattujen teosten oikeudenhaltijoille sitä, että teoksia ja suojattuja suorituksia kopioidaan yksityiseen käyttöön tekijänoikeuslaissa säädetyn rajoituksen nojalla.

Tekijänoikeuslaissa säädetty hyvitysmaksu koskee laitteita, joihin teos voidaan tallentaa ja joita käytetään merkittävässä määrin yksityiseen kopiointiin. Hyvitysmaksua kerätään tällä hetkellä analogisista ja digitaalisista tallennusalustoista sekä digitaalisista tallennuslaitteista, kuten mp3-soittimista, tallentavista digisovittimista ja ulkoisista kiintolevyistä.

Maksua ei peritä navigaattoreista, matkapuhelimista, tietokoneista, kämmentietokoneista eikä pelikonsoleista.

Hyvitysmaksukertymä on 2000-luvun alkuvuosina ollut noin 10—12 miljoonaa euroa ja laskenut vuoden 2007 digisiirtymän tuomasta 15 miljoonasta eurosta vuoden 2011 noin 6,7 miljoonaan euroon. Vuoden 2012 kertymäksi arvioidaan noin 7 miljoonaa euroa.

Hallitusohjelmaan sisältyvää hyvitysmaksujärjestelmän uudistamista on valmisteltu tänä vuonna. Uudistuksen tavoitteena on löytää ratkaisu, joka turvaisi entistä paremmin luovan alan toiminnan taloudelliset edellytykset nopean teknologisen kehityksen olosuhteissa. Uudistuksen valmistelu jatkuu ja tavoitteena on, että uusi hyvitysmaksujärjestelmä olisi käytössä vuonna 2014.