Hyppää sisältöön

Grahn-Laasonen Arktisen alueen ministerikokouksessa: Tieteellä ja yhteistyöllä ilmastonmuutosta vastaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2018 12.47
Tiedote

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen edusti Suomea arktisen alueen tiedeministerikokouksessa Berliinissä torstaina ja perjantaina. Suomi on kokouksen järjestäjänä yhdessä Saksan liittotasavallan ja EU-komission kanssa.

– Suomessa tehdään erittäin korkealaatuista arktista tutkimusta Otaniemen jäätankeista Kilpisjärven biologiselle asemalle. Osaamisemme arvostus näkyy siinä, että Suomea pyydettiin yhdeksi kokouksen järjestäjistä, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen iloitsee.

Ministerikokouksen tiedekatsaus tuo esiin, että Grönlannin jäämassojen väheneminen on jatkunut useiden vuosien ajan. Jään ja lumen väheneminen vähentää auringon säteilyn heijastumista maasta pois, mikä kiihdyttää lämpenemistä edelleen. Ikiroutaisten alueiden sulaminen vapauttaa lisää kasvihuonekaasuja ilmakehään.

– Tutkijoiden varoitukset eivät jätä tilaa epäilyille: ilmastonmuutoksen torjumiseksi on toimittava nyt. Muutokset tapahtuvat ennakoitua nopeammin, ja vaikutukset ovat näkyvillä erityisen voimakkaasti arktisilla alueilla, opetusministeri sanoo.

Ilmastonmuutos on suurin arktisen alueen luonnon monimuotoisuutta koskeva uhka. Sillä on vaikutuksia myös arktisen alueen asukkaisiin ja alkuperäiskansoihin sekä heidän elinkeinoihinsa, kuten kalastukseen ja poronhoitoon.

– Haasteiden ratkominen vaatii lisää yhteistyötä erityisesti tutkimuksessa. Suomella on nyt mahdollisuus ottaa johtajuutta, kun toimimme Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Mustan hiilen päästöt, jotka vaikuttavat erityisesti arktisen alueen ilmastoon, ovat esimerkki jo nyt esille nostamistamme teemoista, opetusministeri sanoo.

– Tarvitsemme päästöjen vauhdikasta pudottamista. Suomi on pieni mutta vauras ja osaava. Siksi meidän on tehtävä oma parhaamme. Tavoitteeksi on jo asetettu hiilineutraali Suomi, ja hallitus esittää kivihiilen kieltämistä. Verotuksella on ohjattava uusiutuvan ja vähäpäästöisen energian käyttöön lämmityksessä ja liikenteessä, Grahn-Laasonen sanoo.

Arktisten tiedeministerien kokous on järjestyksessään toinen. Edellisen kokouksen isäntänä toimi presidentti Obaman hallinto Yhdysvalloissa. Ministeri Grahn-Laasonen osallistui myös lokakuussa 2016 Valkoisessa talossa järjestettyyn kokoukseen.

Lisätietoja:

- opetusneuvos Paavo-Petri Ahonen (OKM), puh. 02953 30247
- opetusministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246

Korkeakoulutus ja tiede Sanni Grahn-Laasonen Tiede