Hyppää sisältöön

Euroopan neuvoston arviointiryhmän tutustuu Suomen liikuntapolitiikkaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 18.4.2024 11.30
Uutinen

Euroopan neuvoston viisihenkinen ryhmä arvioi Eurooppalaisen urheiluperuskirjan toimeenpanoa Suomessa. Arviointi on maassamme ensimmäinen uudesta peruskirjasta. Vierailunsa aikana 18.−19.4.2024 ryhmä haastattelee laajalti liikuntasektorin ja sidosryhmien toimijoita. 

− Eurooppalainen urheiluperuskirja antaa hyvän kehyksen kansallisten liikuntapolitiikkojen kehittämiseen. Toivon, että arviointivierailun tuloksena saamme Euroopan neuvostolta suosituksia, joiden avulla voimme edelleen kehittää liikuntapolitiikkaamme, toteaa liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.
 
Peruskirjan tavoitteena on ohjata jäsenmaita suunnittelemaan ja toteuttamaan liikuntapolitiikkaa, jolla on vahva eettinen arvopohja. Peruskirja linjaa, miten ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltioarvoja edistetään liikunnassa Euroopan neuvoston standardien mukaisesti.

Peruskirjan linjaukset koskevat niin julkista valtaa kuin urheiluliikettä ja yksityissektoria.

Peruskirjan mukainen liikuntapolitiikka takaa terveellisen ja turvallisen, oikeudenmukaisen, yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen, syrjimättömän, ympäristöä kunnioittavan ja ihmisarvoa suojelevan liikunta- ja urheiluympäristön. Liikunnassa ja urheilussa toimitaan epäasiallista käytöstä ja hyväksikäyttöä vastaan sekä hyvän hallinnon mukaisesti. Ajatuksena on, että yksilöt kykenevät toteuttamaan itseään kaikilla urheilun tasoilla. Lasten ja nuorten asema ja suojelu ovat korostuneesti esillä peruskirjassa. Peruskirjaan sisältyy myös liikuntakasvatus.

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Satu Heikkinen, p. 0295 330 102

Liikunta