Hyppää sisältöön

Avustuksia myönnetty digitaaliseen kulttuuriperintöön ja yleisten kirjastojen yhteisiin palveluihin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2021 12.50
Uutinen
Kuva Finnasta, jossa kyläkauppa toivottaa asiakkaat jouluostoksille. Kuva: Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto. Kuvan lähde https://www.finna.fi/Record/museovirasto.A07156ECA8DA7C471381BF57A7F8CFEE
Kuva Finnasta, jossa kyläkauppa toivottaa asiakkaat jouluostoksille. Kuva: Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt avustuksia museoiden digitalisaatiohankkeisiin, digitaalisen kulttuuriperinnön palveluihin sekä yleisten kirjastojen yhteisiin palveluihin yhteensä 3 163 790 euroa.

Finna-palvelun tuottamiseen ja kehittämiseen myönnettiin Kansalliskirjastolle 590 000 euroa ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC:lle Finna-palvelun tekniselle infrastruktuurille ja tukipalveluille 246 760 euroa. Kulttuuriperintö-PAS-palvelun ja PAS-ratkaisun tuottamiseen ja kehittämiseen myönnettiin Tieteen tietotekniikan keskus CSC:lle 651 000 euroa.

Finna-palvelu ja Kulttuuriperintö-PAS-palvelu ovat digitaalisen kulttuuriperinnön palveluita kulttuuriperintöorganisaatioille, jotka Kansalliskirjasto ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC tuottavat. Finna-palvelu tuo arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitaaliset aineistot laajasti saataville. Vuoden 2021 lopussa 420 organisaatiota tarjoaa aineistojaan Finnassa. 

Palvelusta haettava aineistomäärä on 17,5 miljoonaa, verkossa saatavilla olevan aineiston määrä on 2,5 miljoonaa ja verkkokäyntejä on kaikissa Finna-palveluissa arviolta 44 miljoonaa ja valtakunnallisessa Finna.fi-palvelussa 3,9 miljoona. Kulttuuriperintö-PAS-palvelun tavoitteena on säilyttää digitaaliset aineistot ymmärrettävinä ja käytettävinä tuleville sukupolville.

Museoiden digitalisaatiohankkeisiin myönnettiin 19 hakijalle yhteensä 560 030 euroa. Avustuksilla digitoidaan monipuolisesti suomalaisten museoiden kokoelmia arkeologisista löydöistä nykyvalokuvaan ja tuodaan niitä kaikkien saataville Finna- ja Europeana-palveluissa. 

Museoiden digitalisaatiohankkeita koskevia hakemuksia saapui 73 kappaletta, joiden hakusumma oli yhteensä 2 685 971 euroa. Suurin avustus, 97 000 euroa, myönnettiin Museovirastolle museoalan yhteisen digitoinnin laatuohjeistuksen kehittämiseen.

- Museot ovat todella aktiivisesti tuoneet aineistojaan verkkoon kaikkien saataville, mikä on pandemian aikana osoittautunut tarpeelliseksi toimintamuodoksi. Museoilla on rikkaat sisällöt, jotka kiinnostavat ihmisiä. Erityisen hienoa on, että kulttuuriperintöaineistojen yhteinen Finna-palvelu kehittyy jatkuvasti ja saa yhä uusia käyttäjiä. On tärkeää turvata tämän yhteiskunnalle arvokkaan tietovarannon säilyminen pitkälle tulevaisuuteen, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

Kansalliskirjastolle myönnettiin yleisten kirjastojen palveluihin sekä FinELib- ja Finna -palveluiden tuottamiseen ja kehittämiseen 908 000 euroa. 

Lisäksi Kansalliskirjastolle myönnettiin Melinda-palveluiden tuottamiseen ja kehittämiseen yleisille kirjastoille 208 000 euroa. 

Lisätietoja avustuksesta sekä myönnetyt avustukset

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Tapani Sainio, OKM, p. 02953 30336

Muualla verkossa

Digitaalinen kulttuuriperintö (opetus- ja kulttuuriministeriö)  
Finna.fi
Kulttuuriperintö-PAS