Hyppää sisältöön

Koronaministerityöryhmä esittää toimia vaikean epidemiatilanteen hillitsemiseksi

oikeusministeriöopetus- ja kulttuuriministeriösisäministeriösosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriövaltioneuvoston viestintäosastovaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 7.1.2022 22.54
Tiedote 6/2021
Yleiskuva koronaministeriryhmän kokouksesta Säätytalolta

Hallituksen koronaministerityöryhmä sai perjantaina 7. tammikuuta ensimmäisessä kokouksessaan katsauksen tautitilanteesta, omikron-muunnoksen leviämisestä, terveydenhuollon kuormituksesta ja kantokyvystä sekä rokotusten etenemisestä.

Nopeasti heikentyneen tautitilanteen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamisen vuoksi ministerityöryhmä suosittaa, että voimassa olevia rajoituksia jatkettaisiin toistaiseksi tammikuun loppuun asti. Myös sisärajavalvontaa esitetään jatkettavaksi.

Lisäksi ministerityöryhmä suosittaa uusia rajoituksia, jotka koskevat sisätiloja ja tilaisuuksia sekä ravintoloita. Rajoitusten tarkoituksena on turvata väestön terveys, terveydenhuollon kantokyky ja yhteiskunnan toiminta. Testaukseen kohdennetaan enemmän resursseja.

Koulujen terveysturvallisuus

Ministerityöryhmä pitää tärkeänä sitä, että koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta parannetaan vauhdittamalla lasten ja nuorten rokotuksia ja lisäämällä kotitestaamista. Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3-5 kertaan viikossa.

Muita koulujen terveysturvallisuutta lisääviä toimia ovat tehostetut maski- ja karanteenikäytännöt ja vaikeassa alueellisessa epidemiatilanteessa käyttöön otettavat poikkeukselliset opetusjärjestelyt, esimerkiksi hybridiopetus tai tilanteen vaatiessa siirtyminen paikallisilla päätöksillä etäopetukseen. THL:n suosituksen mukaisesti valtakunnallista etäopetussuositusta ei anneta.

Sisätiloja ja tilaisuuksia koskevat rajoitukset

Ministerityöryhmä katsoo, että sisätilojen käyttöä ja sisätiloissa järjestettäviä tilaisuuksia on rajoitettava merkittävästi koko Suomessa. Kunnat ja aluehallintovirastot ohjataan varmistamaan, että kaikki välttämättömät, sisätilojen käyttöä ja tilaisuuksia koskevat rajoitukset kaikissa riskiluokissa on otettu leviämisalueilla käyttöön tartuntatautilain 58 g § mukaisesti, mukaan lukien lasten ja nuorten harrastustoiminta. Matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan yhä järjestää, jos lähikontaktit voidaan välttää. Sisällä järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuvia kehotetaan tekemään kotitesti ennen perheen ulkopuolisten ihmisten tapaamista. Kerrallaan suositellaan tapaamaan korkeintaan viittä perheen ulkopuolista henkilöä. Ministerityöryhmä korosti myös ihmisten omaa vastuuta tartuntojen ehkäisyssä.

Ravintoloiden aukioloa rajoitetaan

Kaikkien ravintoloiden aukiolo rajoitetaan päättymään kello 18.00. Asiaa koskeva VN asetus annetaan mahdollisimman pian. Lisäksi ministerityöryhmä keskusteli ravintoloiden täyssulusta, mutta siitä ei tehty päätöksiä. Asiasta tilataan lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla.

FFP2-kasvomaskien käytön laajentamista suositellaan

FFP2-kasvomaskien käyttöä suositellaan laajennettavaksi. THL ja Työterveyslaitos antavat tarkemmat ohjeet viikolla 2.

Lisätietoja: erityisavustaja Matti Hirvola, STM, p. 0295 163 603