Hyppää sisältöön

Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö:
Uuden design- ja arkkitehtuurimuseokokonaisuuden toteuttamista selvitetään

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.3.2018 13.01
Tiedote
Kuva: CC0 Pixabay

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki selvittävät yhteistyössä Designmuseon säätiön ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiön kanssa kansainvälistä huipputasoa edustavan design- ja arkkitehtuurimuseokokonaisuuden toteuttamisvaihtoehtoja.

Tavoitteena on luoda suuntaviivat Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon toiminnan uudistamiselle. Lähtökohtana on museoiden roolin vahvistaminen ja tavoitteena paikallisen, valtakunnallisen ja kansainvälisen vaikuttavuuden ja vetovoimaisuuden lisääminen. 

Selvityshankkeessa tunnistetaan museoiden tarpeet, vahvuudet ja synergiamahdollisuudet. Tavoitteena on sellaisen museotoiminnan ja matkailukohteen toteuttaminen, joka palvelee monipuolisesti erilaisia yleisöjä ja yhteistyöverkostoja.  Hankkeen voimavarana ovat museoiden ainutlaatuiset suomalaisen designin ja arkkitehtuurin kokoelmat ja tietovarannot, pitkä kokemus museotoiminnasta sekä museoiden asiantuntijuus ja yhteistyöverkostot.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki yhteistyössä museoiden kanssa tunnistavat myös, että yhteinen museorakennus on mahdollisesti olennainen osa ratkaisua. Uusi rakennus ei kuitenkaan yksin ratkaise museoiden toimintaan liittyviä kehittämistarpeita eikä kansainvälisesti ja sisällöllisesti korkeatasoisen kohteen syntymistä kävijöille.

Selvityksestä vastaa hankeryhmä, jota johtaa toimitusjohtaja Tuomas Auvinen. Hankeryhmän muut jäsenet ovat strategia- ja luova johtaja Mirkku Kullberg ja kehittäjä Ulla Teräs. Selvitystyötä seuraa valtion, kaupungin ja museoiden osoittama tukiryhmä. Selvitystyö aloitetaan 20.3.2018 ja hankeryhmä luovuttaa lopullisen raportin selvitykseksi 15.6.2018 mennessä.

- - -

Designilla ja arkkitehtuurilla on keskeinen rooli sekä suomalaisen identiteetin rakentamiselle että Suomen ja Helsingin menestykselle.  Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon toiminnan vaikuttavuutta ja näkyvyyttä olisi mahdollisuus lisätä kehittämällä museoiden toimintaedellytyksiä ja yhteistyötä. Museoiden menestys edistäisi suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin tunnettuutta, kiinnostavuutta ja näkyvyyttä sekä lisäisi Helsingin ja koko Suomen vetovoimaa.  

Lisätietoja:

Opetus- ja kulttuuriministeriö:
Ylijohtaja Riitta Kaivosoja, p.+358 295 3 30129, [email protected]

Helsingin kaupunki:
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio, p. +358 50 563 4950, [email protected]

Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiö:
Hallituksen puheenjohtaja Marco Steinberg, p. +358 40 482 7508, [email protected]

Designmuseon säätiö:
Museonjohtaja Jukka Savolainen, p. +358 50 307 0455, [email protected]

Hankeryhmän johtaja:
Toimitusjohtaja Tuomas Auvinen, p. +358 50 648 48, [email protected]