Hyppää sisältöön

Nuorisotakuu ja korkeakouluyhteistyö esillä koulutus- ja tutkimusministerineuvostossa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 31.10.2012 9.40
Tiedote -

Pohjoismaiden neuvoston istunto järjestetään Helsingissä 30.10.-1.11. Opetusministeri Jukka Gustafsson osallistui Pohjoismaiden koulutus- ja tutkimusministerineuvoston kokoukseen 31.10. Teemana oli pohjoismainen tutkimusyhteistyö ja -rahoitus.

Ministerikokouksessa oli esillä mm. pohjoismaisen tutkimusrahoituksen avaaminen yli rajojen, pohjoismaisen korkeakouluyhteistyön tiivistäminen ministerineuvoston ja yliopistojen pohjoismaisen organisaation Pohjoismainen yliopistoyhteistyö (NUS) kesken.

Kokouksessa opetusministeri Gustafsson esitteli myös nuorisotakuuhanketta, ja korosti että keskeinen koulutustakuun toimenpide on nuorten toisen asteen koulutukseen pääsyn turvaaminen. Esillä oli myös koulutuksellinen tasa-arvon toimenpideohjelma, jonka tarkoitus on puolittaa sukupuolen ja alojen sekä sosiaalisen ja etnisen taustan vaikutus koulutukseen osallistumiseen ja tutkinnon suorittamiseen.

Ministerit jatkoivat pohjoismaista korkeakoulutukseen pääsyä koskevaa sopimusta vuoteen 2015. Sopimuksella pyritään parantamaan opiskelijoiden mahdollisuuksia hakeutua korkeakoulutukseen toisessa Pohjoismaassa.

Pohjoismaiden neuvoston istunto on pohjoismaisen parlamentaarisen yhteistyön ylin päättävä elin, ja se pidetään kerran vuodessa. Istunto on alueyhteistyön foorumi, ja siihen osallistuu sekä parlamentaarikkoja että ministereitä Pohjoismaiden hallituksista. Istunnossa hyväksyttävät ehdotukset lähetetään toteutettaviksi Pohjoismaiden ministerineuvostolle tai Pohjoismaiden hallituksille.

Myös muiden kansainvälisten ja pohjoismaisten organisaatioiden edustajat saivat pari vuotta sitten oikeuden osallistua istuntokeskusteluihin. Mahdollisuutta hyödyntävät etenkin Baltian maista ja Luoteis-Venäjältä tulevat vieraat.

Lisätietoja:
- opetusneuvos Armi Mikkola, puh. 0295 3 30214
- johtaja Annu Jylhä-Pyykönen, puh. 0295 3 30123
- www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/istunnot-kokoukset-ja-konferenssit/istunnot/64.-istunto-vuonna-2012