Hyppää sisältöön

Tutkinnon suorittaneiden määrä on moninkertaistunut

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 7.12.2011 23.00
Uutinen

Väestön koulutusrakennetta kuvaava tilasto kertoo tutkinnon suorittaneen väestön määrän moninkertaistuneen 40 vuodessa. Tutkinnon suorittaneita on nyt yli 3 miljoonaa. Vuonna 1970 vain joka neljäs oli suorittanut perusasteen jälkeisen tutkinnon.

Koulutustaso noussut eniten Oulun ympäristökunnissa

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden loppuun mennessä 3 005 000 henkeä oli suorittanut perusasteen jälkeen tutkinnon lukiokoulutuksessa, ammatillisessa koulutuksessa, ammattikorkeakoulu- tai yliopistokoulutuksessa. Neljäkymmentä vuotta aiemmin heitä oli 3,4 kertaa vähemmän eli 882 000.

Vuoden 1970 loppuun mennessä joka neljäs 15 vuotta täyttäneestä oli suorittanut tutkinnon perusasteen jälkeen. Vastaavasti vuoden 2010 loppuun mennessä tutkinnon suorittaneita oli kaksi kolmesta.

Pelkästään perusasteen tutkinnon (perus-, keski- ja kansakoulun käyneet) suorittaneita oli vuonna 2010 kolmannes 15 vuotta täyttäneestä väestöstä. Keskiasteen tutkinnon suorittaneita oli 39 prosenttia ja korkea-asteen tutkinnon suorittaneita 28 prosenttia.

Vuonna 1970 ainoastaan perusasteen tutkinnon suorittaneita oli kolme neljäsosaa 15 vuotta täyttäneestä väestöstä. Keskiasteen tutkinnon suorittaneita oli tuolloin 16 prosenttia ja korkea-asteen tutkinnon suorittaneita 9 prosenttia.

Tietoa tilastosta

Tilastokeskuksen vuosittain julkaisema Väestön koulutusrakennetilasto kuvaa 15 vuotta täyttäneen väestön peruskoulun, keskikoulun tai kansakoulun jälkeen suorittamia tutkintoja.

Koulutusta kuvaavien tietojen lisäksi tilastossa on tietoja tutkinnon suorittaneiden iästä, sukupuolesta, äidinkielestä, kansalaisuudesta, muuttoliikkeestä jne.

Tilasto perustuu Tilastokeskuksen tutkintorekisteriin, jota päivitetään vuosittain oppilaitosten ilmoittamilla tutkintotiedoilla.

Tutkinnon suorittaneiden osuus 15 vuotta täyttäneestä väestöstä on neljänkymmenen vuoden aikana noussut ja eniten Oulun ympäristökunnissa ja vähiten Kauniaisissa.

Koulutustaso oli korkein Kauniaisissa, Espoossa, Pirkkalassa, Helsingissä, Oulussa, Kirkkonummella, Kempeleessä, Muuramessa, Limingassa ja Oulunsalossa asuvilla.

Koulutustasoltaan matalimmat kunnat olivat Rautavaara, Geta, Kivijärvi, Luhanka, Isojoki, Kyyjärvi, Miehikkälä, Karikoski, Karvia ja Kannonkoski.