Hyppää sisältöön

Taide- ja kulttuurifestivaalien ja kesäteattereiden uuden korona-tukipaketin avustukset haettavissa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2021 13.03
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut haettavaksi taide- ja kulttuurifestivaalien ja kesäteattereiden korona-avustukset. Avustukset kuuluvat kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alan uuteen korona-tukipakettiin, joka on yhteensä noin 230 miljoonaa euroa ja sisältyy eduskunnalle annettuun vuoden 2021 toiseen lisätalousarvioesitykseen. 

Kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle suunnattavalla tukipaketilla tuetaan näiden alojen elpymistä koronapandemiasta. Avustuksia taide- ja kulttuurifestivaaleille ja kesäteattereille voidaan jakaa yhteensä noin 9 miljoonaa euroa, jos eduskunta hyväksyy käsiteltävänä olevan lisätalousarvioesityksen. Tapahtuma-alalle on valmisteltu myös erillinen tapahtumatakuu.

Opetus- ja kulttuuriministeriö varautuu tukemaan avustuksilla 

  • yleishyödyllisenä toimintana järjestettäviä taide- ja kulttuurifestivaaleja
  • liiketaloudellisin periaattein toimivia taide- ja kulttuurifestivaaleja, kun järjestäjän arvonlisäverollinen liikevaihto oli enintään 150 000 euroa vuonna 2019 
  • ammattimaista tai ainakin osittain taiteen ammattilaisia työllistävää kesäteatteritoimintaa. 

Avustukset on tarkoitettu toiminnan tukemiseen, joka on vaikeutunut tai estynyt koronapandemiasta aiheutuvien rajoitusten takia 1.1.–30.9.2021. Tarkoituksena on myös edistää toiminnan jatkumista mahdollisimman joustavasti rajoitusten päätyttyä. Avustusten hakuaika päättyy 22.6.2021.

Lisää avustushakuja avautumassa – tapahtuma-alalle myös tapahtumatakuu

Hallituksen linjaamassa tukipaketissa on pyritty huomiomaan erityisesti alan moninaisuus ja työnteon erilaiset muodot, kuten keikkatyöläiset, itsensä työllistäjät, yksinyrittäjät, freelancerit ja toiminimellä toimivat. Paketista suunnataan kulttuuriin ja taiteeseen yhteensä 127,36 miljoonaa euroa. 

Avustukset ja apurahat tulevat haettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriön, Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen elokuvasäätiön kautta. Uskonnollisille tapahtumille tarkoitetut avustukset tulevat haettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriön erillisellä haulla. Lisäksi tapahtuma-alalle suunnataan työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltu tapahtumatakuu. 

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Anne Mattero, puh. 02953 30313 (taide- ja kulttuurifestivaalit)
neuvotteleva virkamies Iina Berden, puh. 02953 30069 (lastenkulttuurifestivaalit)
kulttuuriasianneuvos Laura Mäkelä, puh. 02953 30222 (elokuvafestivaalit)
kulttuuriasiainneuvos Tapani Sainio, puh. 02953 30336 (kesäteatterit)