Hyppää sisältöön

Suomi mukaan käsinvalmistettua lasia koskevan esityksen valmisteluun

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.6.2021 11.57
Uutinen

Käsin valmistettuun lasiin liittyvää tietoa, tekniikkaa ja taitoa valmistellaan esitettäväksi Unescon ylläpitämään Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Ranskan koordinoimassa monikansallisessa hakemuksessa ovat Suomen lisäksi mukana Saksa, Espanja ja Tšekki.

Hakemusta on valmisteltu vuodesta 2017 alkaen ja se on tarkoitus toimittaa Unescoon maaliskuussa 2022. Päätös mahdollisesta hyväksymisestä luetteloon saadaan joulukuussa 2023.

Suomesta monikansallista hakemusta tukee 8 eri lasialaan liittyvää tahoa sekä 12 lasihyttiä. Yhteisöjen osalta vastuutaho on Suomen lasimuseo. Suomen lasimuseo on opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä valtakunnallinen vastuumuseo erikoisalanaan lasinvalmistus, lasiteollisuus ja lasitaiteen historia.

Unescon yleissopimus suojelee kulttuuriperintöä

Suomi allekirjoitti Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta vuonna 2013. Sopimuksella edistetään aineettoman kulttuuriperinnön suojelua ja tehdään ihmisten, yhteisöjen tai ryhmien erilaisia kulttuuriperinteitä näkyväksi. Museovirasto vastaa sopimuksen toimeenpanosta Suomessa.

Sopimukseen kuuluu myös, että kulttuuriperintöä luetteloidaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Unesco ylläpitää kahta aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa sekä parhaiden käytäntöjen rekisteriä.

Lisätietoja:

- kulttuuriasiainneuvos Mirva Mattila, OKM, mirva.mattila(at)minedu.fi, p. 02953 30269

- erikoisasiantuntija Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, p. 02953 36017

Lisätietoja aineettomasta kulttuuriperinnöstä

Unescon sivut aineettomasta kulttuuriperinnöstä