Hyppää sisältöön

Suomen uusi supertietokone ja datanhallintaympäristö otettiin käyttöön

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2019 12.17
Tiedote

CSC:n korkeakouluille ja valtion tutkimuslaitoksille tarjoaman uuden, monipuolisemman ja tehokkaamman datanhallinnan ja laskennan ympäristön ensimmäisen vaiheen käyttöönottoa juhlistettiin Kajaanin datakeskuksessa maanantaina 23.9. Uusi supertietokone sisältää myös tekoälyosion.

Hankinta on osa opetus- ja kulttuuriministeriön yhdessä tutkimus- ja innovaatiotoimijoiden kanssa toteuttamaa Datanhallinnan ja laskennan tutkimusinfrastruktuurien, palveluiden ja osaamisen kehittämisohjelmaa vuosina 2017−2021. DL2021-kehittämisohjelman rahoitus on mahdollistanut nyt käyttöön otetun Puhti-supertietokoneen ja uuden datanhallintaympäristön hankinnan.

Supertietokone sisältää myös tekoälytutkimukseen, tekoälysovelluksille ja muuhun GPU-laskentaan tarkoitetun osion. Uusi laskentaympäristö yli kaksinkertaistaa CSC:n laskentakapasiteetin.

Ensi vuonna laskentaympäristöä täydennetään vielä toisella supertietokoneella. Uusittu datanhallinnan ja laskennan ympäristö tarjoaa entistä kilpailukykyisemmät tutkimusedellytykset useille eri tieteenaloille, joiden tarpeet ja käyttäjäkunta ovat erilaisia. Aikaisempaan verrattuna datanhallinnan ja laskennan infrastruktuuri ja palvelut ovat korkeakoulujen lisäksi myös valtion tutkimuslaitosten käytössä samoilla käyttöehdoilla.

Kehittämisohjelmasta rahoitetaan lisäksi osaamisen kehittämistä. Korkeatasoisen osaamisen vahvistuminen sekä CSC:llä että tutkimusorganisaatioissa on keskeinen tekijä kehittämisohjelman onnistumisessa.

Eurooppalaisen rahoitusyhteistyön avulla on mahdollista rakentaa maailman mittakaavassa kilpailukykyinen suurteholaskennan yhteiseurooppalainen ekosysteemi EuroHPC. Kansallinen DL2021-kehitystyö vahvistaa osaamispohjaa EuroHPC-kapasiteetin täysimittaiselle hyödyntämiselle.

Suomi on vetovastuussa yhdeksän Pohjois- ja Keski-Euroopan maan muodostamassa LUMI-konsortiossa, joka menestyi loistavasti kesäkuussa 2019 ratkenneessa EuroHPC-supertietokoneiden isäntäpaikkahaussa. Kajaanin datakeskukseen sijoitetaan yksi kolmesta EuroHPC-supertietokoneesta. Suomen EuroHPC-rahoitusosuudesta vastaavat yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinomisteriö.

LUMI-konsortio tarjoaa Suomen tutkimusorganisaatioille aivan uusia yhteistyömahdollisuuksia sekä kansainvälisesti että elinkeinoelämän kanssa.

Johtaja Erja Heikkinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä korostaa, että nyt on yhteistyössä tunnistettava avaintoimijat ja tartuttava tutkimuksemme kansainvälistä kilpailukykyä vahvistaviin mahdollisuuksiin.

Lisätietoja: johtaja Erja Heikkinen (OKM), puh. 02953 30101

_ _ _

CSC:n tiedote: 30 vuotta superlaskentaa Suomessa − Suomen uusi supertietokone Puhti ja datanhallintaympäristö Allas vihitään käyttöön

DL2021-kehittämisohjelma

Eurooppalaisesta huipputason supertietokoneesta tuki tutkimukselle ja innovaatioille

Korkeakoulutus ja tiede Tiede