Hyppää sisältöön

Suomalaisille korkeakouluille mainio tulos eurooppalaiset korkeakouluverkostot -aloitteen toisella hakukierroksella

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.7.2020 13.14
Uutinen
Yliopiston ruokala.

Kuusi suomalaista korkeakoulua valittiin osaksi eurooppalaisia korkeakouluverkostoja aloitteen toisella hakukierroksella. Ammattikorkeakouluista valituiksi tulivat Haaga-Helia, Karelia ja Hämeen ammattikorkeakoulu, yliopistoista puolestaan Oulun, Turun ja Vaasan yliopistot. Eurooppalaiset korkeakouluverkostot ovat EU:n korkeakoulupolitiikan lippulaiva-aloite, joka osaltaan edistää eurooppalaisen koulutusalueen saavuttamista vuoteen 2025 mennessä. Aloitteen painopisteenä on syvä strateginen ja rajat ylittävä yhteistyö. Korkeakouluverkostojen kautta tuetaan sekä korkeakoulutuksen että tutkimuksen kansainvälistymismahdollisuuksia.

– On hienoa, että eurooppalaisten korkeakoulujen yhteistyö tiivistyy ja yhä useampi suomalainen korkeakoulu on mukana. Verkostot olivat keskeisesti esillä myös Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. Ensimmäisellä kierroksella mukaan valittujen korkeakoulujen työ on lähtenyt koronasta huolimatta hyvin liikkeelle. Verkostojen tekemä työ vahvistaa eurooppalaisen koulutusalueen muodostumista, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Verkostot pyrkivät rakentamaan eurooppalaisia korkeakoulukampuksia, jotka tarjoavat opiskelijoille ja henkilökunnalle joustavia mahdollisuuksia liikkua, opiskella ja tutkia saumattomasti, niin fyysisesti kuin virtuaalisestikin. Yhteistyö ei rajoitu ainoastaan opiskeluun ja oppimiseen, vaan verkostojen kautta rakennetaan ja testataan käytänteitä esimerkiksi rajat ylittävälle laadunvarmistukselle ja opintohallinnolle.

Aloitteen ensimmäinen hakukierros pilotoinnille oli vuonna 2019, jolloin viisi suomalaista yliopistoa pääsi mukaan verkostoihin. Suomi on pitänyt tärkeänä, että aloite on avoin erilaisille korkeakouluprofiileille ja että myös suomalaiset ammattikorkeakoulut voivat olla mukana verkostoissa. Kahden hakukierroksen jälkeen rahoitettuja verkostoja on yhteensä 41, ja suomalaiset korkeakoulut ovat mukana 11 eri verkostossa.

– Olen erityisen tyytyväinen siitä, että myös suomalaiset ammattikorkeakoulut ovat nyt mukana valituissa verkostoissa. Voimme täten varmistua siitä, että tämä EU:n korkeakoulutusta ja tutkimusta vahvistava aloite hyödyntää koko suomalaista korkeakoulukenttää ympäri maata. Kaiken kaikkiaan suomalaiset korkeakoulut ovat menestyneet hauissa hyvin. Suomi on kokoaan suuremmin mukana rakentamassa uutta eurooppalaista koulutusaluetta, toteaa ministeri Kosonen.

Myös 1.7. EU:n puheenjohtajamaana aloittanut Saksa on nostanut aloitteen yhdeksi koulutussektorin prioriteettejaan. Jäsenmaat valmistelevat yhdessä komission kanssa niistä yhteiset päätelmät, joiden tarkoituksena on vahvistaa aloitetta ja saada sille poliittisen tason yhteisymmärrys. Aloite on vahvasti esillä myös komission 1.7.2020 julkaisemassa EU:n osaamisohjelmassa, jossa eurooppalaisien korkeakouluverkostojen odotetaan vievän eteenpäin korkeakoulujen muutosta eurooppalaisella koulutus- ja tutkimusalueella.

Erasmus+ -ohjelma rahoitti verkostoja tällä hakukierroksella yhteensä 205 miljoonalla eurolla. Kullekin verkostolle myönnettiin enimmillään viisi miljoonaa euroa kolmeksi vuodeksi. Tätä rahoitusta täydentää EU:n tutkimuksen Horisontti 2020 -ohjelma, josta rahoitetaan valittujen allianssien tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintoja kahdella miljoonalla eurolla per verkosto. 

Muualla verkossa

Euroopan komissio: Eurooppalaiselle koulutusalueelle 24 uutta Eurooppa-yliopistoa

Opetushallitus: Suomalaiskorkeakoulut vahvasti mukana toisella Erasmus+ eurooppalaiset korkeakouluverkostot -hakukierroksella

Suomalaiskorkeakoulut ovat mukana seuraavissa verkostoissa:

  • ULYSSEUS: An open to the world, persons-centred and entrepreneurial European University for the citizenship of the future, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • RUN-EU: Regional University Network – European University, Hämeen ammattikorkeakoulu
  • INVEST: INnoVations of REgional Sustainability: European UniversiTy Alliance, Karelia-ammattikorkeakoulu
  • UNIC: The European University of Post-Industrial Cities, Oulun yliopisto
  • EC2U: European Campus of City-Universities, Turun yliopisto
  • EUNICE - European University for Customised Education, Vaasan yliopisto

Lisätietoja

Opetusneuvos Kaisu Piiroinen, p. 0295 330 359 (10.7.)
Opetusneuvos Jonna Korhonen, p. 0295 330 008 (13.7. eteenpäin)
Johtaja Birgitta Vuorinen, p. 0295 330 335 (20.7. eteenpäin)