Hyppää sisältöön

Raadin raportti Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -hakijakaupungeista julkaistu

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.8.2020 13.26
Uutinen

Eurooppalaisen asiantuntijaraadin arvio kolmen hakijakaupungin, Oulun, Savonlinnan ja Tampereen, hakemuksista sekä evästykset kilpailun seuraavaan ja ratkaisevaan vaiheeseen on julkaistu. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on lähettänyt kaupungeille kirjeen, jonka mukaan kaupungeilla on 23.4.2021 asti alkaa kehittää ja täsmentää hakemuksiaan. Raadin vierailut kaupunkeihin järjestetään toukokuussa 2021. Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan raadin kokouksessa 2.6.2021 Helsingissä.

Oulun hakemuksessa raati näkee lupaavan kulttuuritarjonnan aineksia. Hankkeet ovat tuoreita ja kiehtovia; siis hyvä perusta jatkotyölle. Raati suosittaa, että Oulun kulttuuri-ilmastonmuutos-teemaa tuodaan selkeästi osaksi taide- ja kulttuuriohjelmaa.

Raati piti Savonlinnan hakemusta kiinnostavana ja näki siinä paljon potentiaalia, joka tulee esille vahvassa kansalaisten sitoutumisessa hankkeeseen, kaupunkien ja hakutiimin yhteistyössä sekä alueen rikkaassa ja elävässä kulttuuriperinnössä. Raati suosittaa, että kaupunki kehittää edelleen Saimaa-ilmiön merkitystä Euroopalle ja eurooppalaisille sekä tuo enemmän esille uudempaa taidetta ja kulttuuria.

Raati piti Tampereen ohjelman taiteellista visiota ja aihealueita eurooppalaisesti kiinnostavina ja osuvina. Kulttuuriohjelma on ansiokkaasti tehty paikallisten taitelijoiden ja kulttuurialan toimijoiden yhteistyöllä. Raati suosittaa, että hakemuksen teema ”Laatua yhdenvertaisesti” toteutetaan selkeämmin kulttuuri- ja taideohjelmassa hanketasolla eurooppalaista yleisöä kiinnostavasti. Raati kannustaa kaupunkia syvällisemmin tarkastelemaan kaupungin ja Pirkanmaan alueen potentiaalia. 

Raati toivoo, että kaikki kolme kaupunkia vahvistavat hakemustensa eurooppalaista ulottuvuutta. Tämä tarkoittaa, että kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmat tulee rakentaa eurooppalaiselle yleisölle houkuttelevaksi. Lisäksi tulee luoda uusia ja pitkäjänteisiä kumppanuuksia kaupungin ja muiden maiden kulttuuritoimijoiden välille. Kulttuuripääkaupunki-hankkeen erityispiirre on, että se esittelee paitsi kaupungin ja sen ympäröivän alueen taide- ja kulttuuritarjontaa, myös eurooppalaista tarjontaa.

Asiantuntijaraadin pieni kokoonpano vierailee kaikissa kolmessa ehdokaskaupungissa toukokuussa 2021. Kulttuuripääkaupungin nimi selviää kesällä 2021, kun raati kokoontuu Helsingissä 2. kesäkuuta.

Taustaa

Kulttuuripääkaupunkiraadin ensimmäinen kokous järjestettiin kesäkuussa Helsingissä. 12-jäseninen raati arvioi tuolloin hakijakaupunkien - Oulun, Savonlinnan ja Tampereen - hakemukset sekä kuuli kaupunkien esitykset Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Raadin kaksi suomalaisjäsentä ovat FT Riitta Vanhatalo ja FM Kai Amberla. Raadin suositus oli, että kaikki kolme kaupunkia jatkavat toiselle ja ratkaisevalle kierrokselle Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kisassa.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, p. 0295 330 069

Annika Saarikko Kulttuuri