Hyppää sisältöön

Elokuvakulttuurin edistämiseen yli 27 miljoonaa euroa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 16.1.2012 8.15
Tiedote -

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Suomen elokuvasäätiölle (SES) yhteensä 27 436 000 euroa elokuvien tuotannon, jakelun, esitystoiminnan ja elokuvakulttuurin edistämiseen. Avustus myönnetään valtion talousarvioon kuuluvista veikkausvoittovaroista.

Myönnetystä avustussummasta 21 630 000 euroa on tarkoitettu kotimaisen elokuva- ja tv-tuotannon tukemiseen, ja siitä 1 030 000 euroa kotimaisen lasten ja nuorten elokuvatuotannon tukeen. Elokuvien kotimaiseen ja kansainväliseen jakeluun myönnettiin
2 830 000 euroa, josta 130 000 euroa on tarkoitettu lasten- ja nuorten elokuvan esitys- ja levitystoimintaan. Elokuvateattereiden digitalisointiin ja sitä koskevaan kansainväliseen kouluttautumiseen myönnettiin 1 450 000 euroa, valtakunnallisesti merkittävien festivaalien tukemiseen 550 000 euroa ja elokuvasäätiön toimintaan 2 065 000 euroa.

- Avustuspäätösten tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät olosuhteet audiovisuaalisen alan tekijöille ja  tätä alaa tukevalle kulttuuritoiminnalle, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki toteaa.

Hänen mukaansa elokuvatuotannon avustukset noudattavat hallitusohjelman linjauksia. Hallitusohjelmassa korostetaan kulttuurin tuen painottumista taiteen ja kulttuurin sisällön luomiseen ja levittämiseen, kulttuuriyrittäjyyden ja luovien alojen työpaikkojen syntymisen tukemiseen, kulttuuriviennin ja luovien alojen markkinointiosaamisen edistämiseen sekä lastenkulttuurin vahvistamiseen.

Lasten ja nuorten elokuvien tuotannon tukea on nostettu viime vuodesta yli neljänneksellä.

- Kun lapset ja nuoret tottuvat kuluttamaan kulttuuria, he luultavasti tulevat tekemään niin myös aikuisina ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksetkin tulevat pitkällä tähtäimellä esiin. On siis tärkeää edistää lasten- ja nuortenelokuvaa ja sitä tukevaa toimintaa. Lapsille ja nuorille suunnattujen tarinoiden tai dokumenttien tukeminen synnyttää uutta elokuvien harrastajasukupolvea ja antaa tekijöille mahdollisuuden erilaisten aiheiden käsittelytapoihin, Arhinmäki korostaa.


Lisätietoja:
- erityisavustaja Anna Tulusto (OKM), puh. 040 148 6502
- ylitarkastaja Leena Laaksonen (OKM), puh. 09 160 77044


Paavo Arhinmäki