Hyppää sisältöön

Opetusministeri Jukka Gustafsson: Opetusryhmille maksimikoko

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 29.10.2012 10.21
Uutinen

Opetusministeri Jukka Gustafsson on valmis ajamaan peruskoulujen ryhmäkokojen määrittelemistä lailla. Ministeri ehdotti asian selvittämistä tiedotteessaan kuntavaalien yhteydessä.

- Valtakunnallisesti on syytä selvittää, pitäisiköopetusryhmille  määrittellä enimmäiskoko. Erityisesti pienimpien oppilaiden osalta olemme kuulleet paljon painokkaita puheenvuoroja siitä, että enimmäisryhmäkokojen kirjaaminen lakiin olisi tarpeen tasa-arvoisen koulutien varmistamiseksi. Tämä asia tullaan selvittämään, ja ministerinä olen valmis ajamaan ryhmäkokojen määrittelemistä lailla, Gustafsson linjaa tiedotteessa 27.10.

Ryhmäkoolla tarkoitetaan opetusryhmässä olevien oppilaiden lukumäärää. Yleisopetuksen opetusryhmien koolle ei ole asetettu rajoituksia. Nykyisessä perusopetuslaissa kuitenkin määrätään, että opetusryhmät tulee muodostaa siten, että kasvatukselle ja opetukselle asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa.

Ensi vuonna kunnille jaetaan 60 miljoonaa euroa opetusryhmien pienentämiseen.

- Ensimmäistä kertaa tukea voidaan suunnata erityisesti kouluille, joiden lähiympäristössä on keskimääräistä enemmän maahanmuuttajia ja matalasti koulutettuja. Näin tuetaan opettajan mahdollisuutta antaa enemmän tukea niille, jotka sitä enemmän tarvitsevat.

- Lisätukea enemmän tarvitseville kouluille jaetaan myös 23 miljoonaa euroa muihin toimiin, joilla haasteellisessa ympäristössä toimivia kouluja voidaan tukea, ministeri avaa käynnissä olevia toimia.