Hyppää sisältöön

Oikeus oppia vailla pelkoa kuuluu jokaiselle – rokotteisiin liittyvä häirintä koulujen alueella uusi huolestuttava ilmiö

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 25.8.2021 10.06
Kolumni
Opetusministeri Andersson

Koulurauha julistetaan tänään Sodankylässä. Oikeus oppia vailla pelkoa esimerkiksi kiusaamisesta, syrjinnästä tai häirinnästä on hyvin perustavanlaatuinen ja sen turvaaminen on keskeistä niin lasten oikeuksien kuin koko hyvinvointivaltiomme näkökulmasta. Meidän pitää tavoitella yhteiskuntaa, jossa yksikään lapsi ei joudu tuntemaan pelkoa koulupäivänsä aikana. Mihinkään muuhun emme voi yhteiskuntana tyytyä.

Työ koulukiusaamisen ja -väkivallan ehkäisemiseksi jatkuu tänä syksynä vahvana. Eduskunnan käsittelyyn tulee syksyn aikana kiusaamisen ehkäisemiseksi tehtävät lakimuutokset, oppilas- ja opiskelijahuollon vahvistaminen sekä varhaiskasvatuksen erityisen tuen malli. 

Tänä vuonna koulurauhan julistus on valitettavasti erityisen ajankohtainen, koska viime viikkojen aikana on raportoitu useista tapauksista, jossa rokotusten vastustajat ovat häirinneet opetusta ja kouluun kulkevia lapsia eri puolilla Suomea.  

Tämä uusi ilmiö on todella huolestuttava, ja haluan siksi painokkaasti alleviivata, että jokaisella lapsella, nuorella ja koulujen henkilökunnan jäsenellä on ehdoton oikeus työrauhaan. Niin koulujen henkilökunnalle kuin terveydenhuollon ammattilaisillekin on taattava työrauha pandemian aiheuttamassa haastavassa tilanteessa. Rokotusten avulla on mahdollista suojata ihmisiä vakavia tautimuotoja vastaan ja avata yhteiskuntaa turvallisesti. 

Suomen kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty pandemiasta olosuhteisiin nähden erinomaisesti. Jatkotartuntoja kouluissa ja oppilaitoksissa on ollut läpi pandemian suhteellisen vähän ja opetushenkilökunta on työskennellyt paineen alle ihailtavasti. Ei ole millään tavalla hyväksyttävää, että jo valmiiksi kuormittuneita oppilaita, opiskelijoita tai koulujen ammattilaisia häiritään heidän työssään pandemian selättämiseksi. Oikeus käydä koulua ja opiskella rauhassa kuuluu kaikille oppilaille ja opiskelijoille.

Haluan toivottaa jokaiselle lapselle, nuorelle ja opetushenkilöstöön kuuluvalle turvallista ja inspiroivaa kouluvuotta. 

Li Andersson
opetusministeri

Ammatillinen koulutus Koulutus Li Andersson Yleissivistävä koulutus