Hyppää sisältöön

Muotoilun valtionpalkinto 2012 Pentagon Designille

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 29.11.2012 10.00
Tiedote -

Vuoden 2012 muotoilun valtionpalkinnon saivat teolliset muotoilijat Arni Aromaa ja Sauli Suomela, Pentagon Design -toimiston perustajat. Palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa, ja sen jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki torstaina Helsingissä. Eri taiteen alojen valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteenalan hyväksi.

Valtion muotoilutoimikunnan palkintoperustelut:

Teolliset muotoilijat Arni Aromaa (s. 1971) ja Sauli Suomela (s. 1969) toimivat perustamassaan muotoilutoimistossa Pentagon Design. Toimistossa suunnitellaan hallittuja tuote-, palvelu-, brändi- ja tilakokonaisuuksia. Arjen tarpeisiin syntyy näkemyksellisiä, monipuolisia, käyttäjäystävällisiä ja yllätyksellisiäkin suunnitteluratkaisuja, joissa yksityiskohdat ovat tarkkaan harkittuja. Suunnittelussa perehdytään loppuasiakkaan tarpeisiin oivaltaen samalla asiakasyrityksen liiketoiminnan mahdollisuudet.

?Vuonna 2030 puolet suomalaisesta muotoilusta on palveluiden ja kokemusten suunnittelua. Suomalainen muotoilu ja suomalaiset muotoilijat tekevät elämästä onnellisempaa, helpompaa ja kestävämpää.? Näin alkaa tänään julkistettava Muotoiltu Huominen -raportti. Muotoilun valtionpalkinnon tänään saavan Pentagon Designin laadukasja laaja-alainen toiminta on hyvä esimerkki mallista, jolla huomisen muotoilupalveluita tarjotaan. Pentagon on laajentanut osaamistaan palveluiden ja kokemusten suunnitteluun. Kuluttajalle pyritään luomaan miellyttävä ja toimiva kokemus. ?Reinventing the everyday?, arjen uudelleen oivaltaminen, on Pentagonin motto. Hyvin suunnitellut muotoilukohteet lisäävät myönteistä vuorovaikutusta ja vastuullisuutta sekä parantavat arjen laatua.

Arni Aromaa ja Sauli Suomela perustivat yrityksensä Pentagon Designin jo opiskeluaikana vuonna 1995. Heidän lähtökohtansa oli alusta alkaen kuluttajadesign, käyttäjäystävällinen lähestymistapa suunnitteluun. Mottona oli ?rational passion?, järkevä intohimo. Asiakas ja kuluttaja nostettiin avainasemaan ekologista ja eettistä suunnittelua eteenpäin vietäessä.

Keväällä 2012 Pentagon Design piti 15-vuotisjuhlanäyttelynsä Design-museossa osana muotoilupääkaupunkivuoden ohjelmaa. Pentagon Design on viidentoista vuoden aikana kasvanut yhdeksi johtavista pohjoismaisista suunnittelutoimistoista, jolla on asiakkaita Helsingistä Istanbuliin. Heidän töittensä kautta suomalainen nykymuotoilu on saanut paljon näkyvyyttä ympäri maailman.

Lisätietoja:
- taidesihteeri Kirsi Väkiparta (Taiteen keskustoimikunta), puh. 0295 330 724