Hyppää sisältöön

Ministeri Sampo Terho: Nuoret mukaan päätöksentekoon

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2018 12.15
Tiedote

Nuorisoasioista vastaava eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho haluaa parantaa nuorten osallisuutta ja kuulemista päätöksenteossa. Ministeri kannusti nuoria tuomaan myös uusia toimintatapoja politiikkaan. Ministeri keskusteli nuorten kanssa Nuorisovaltuustojen Liiton huippukokouksessa perjantaina 15. kesäkuuta.

- Asia, jonka haluan muuttaa politiikassa, on nuorten kuulemisen ja osallisuuden parantaminen. Te nuoret olette parhaita asiantuntijoita nuorten asioihin liittyen, mutta tuotte myös tärkeitä, uudistusmielisiä ajatuksia muuhunkin valtakunnan politiikkaan, Terho sanoi.

Ministeri kannusti nuoria pitämään ääntä politiikassa ja tuomaan uusia toimintatapoja politiikkaan, jonka nykytilaan itse toivoo muutosta.

- Pyrkikää siihen, että jatkossa aikamme ja energiamme käytettäisiin yhteisten asioiden hoitamiseen sekä tulosten tekemiseen. Olkaa te nuoret se yhteiskunnan muutosvoima.  

Ministeri halusi myös kuulla nuorten näkemyksiä nuorisovaltuutettujen pääsemisestä kuntien lautakuntiin sekä tuleviin maakuntiin perustettavista nuorivaltuustoista.

- Haluan, että jokainen maakunta sitoutuu aktiivisesti ja nopeasti luomaan toimivan nuorisovaltuuston, jotta nuorten ääni kuuluu vahvana maakuntien päätöksenteossa. Nykyisin kunnissa yksi selvä kehityskohde on siinä, että nuorisovaltuutettujen tulee saada pääsy kaikkiin keskeisiin kuntien lautakuntiin, jossa monet nuoria koskevat tärkeät päätökset tehdään.

Ministeri muistutti, että tämä hallituskausi on ollut nuorten asioiden osalta toimeliasta aikaa. Uudistettu nuorisolaki tuli voimaan viime vuoden alussa.

- Uusi nuorisolaki vahvisti valtion velvollisuutta kuulla ja osallistaa nuoria päätöksenteossa. Nuorisolain myötä otettiin käyttöön myös uusia työvälineitä nuorisotyön tehostamiseksi. Näistä vahvin on nuorisoalan osaamiskeskusten perustaminen.

Nuorten osallisuus on nostettu myös valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman yhdeksi tavoitteeksi.

- Valtakunnallinen nuorisotyön ja -politiikan ohjelma on käytännössä tehtävälistaus, jossa käydään läpi sellaisia toimenpiteitä, joiden avulla saadaan laissa kerrotut tavoitteet toteutumaan ja tehdään nuorten asemaa paremmaksi. Esimerkiksi yksi viidestä ohjelman tavoitteesta on, että nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia lisätään.

Ministeri kertoi nuorille myös ensi syksynä pilotoitavasta harrastuspassista. 

- Harrastuspassi on yläkouluikäisille tarkoitettu älypuhelimella toimiva sovellus, jonka tavoitteena on parantaa nuorten harrastamisen saavutettavuutta. Harrastuspassi sisältää nuorille räätälöityjä harrastusetuja, kuten pääsylippuja uimahalliin ja kuntosalille, lippuja esityksiin, konsertteihin ja erilaisiin tapahtumiin. Toivon, että Harrastuspassi saa kentältä positiivisen vastaanoton ja passia kehitetään eteenpäin yhdessä nuorten kanssa.

Lisätietoja: erityisavustaja Toni Ahva, p. 0295 330 340

Nuoriso Sampo Terho