Hyppää sisältöön

Ministeri Hanna Kosonen: Suomi nousee osaamisella, yrittäjyydellä ja luovuudella

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.4.2020 14.44
Kolumni

Koronakriisin keskellä hallitus hyväksyi tällä viikolla kansallisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) –tiekartan. Tiekartan tavoitteena on viitoittaa toimia, joilla Suomesta tehdään entistä houkuttelevampi ympäristö tehdä tutkimusta sekä kehittää ja innovoida uusia tuotteita.

Suomi – niin julkinen sektori kuin yritykset – tarvitsevat uusia ratkaisuja, toimintamalleja ja tuotteita selvitäkseen vallitsevasta tilanteesta ja pärjätäkseen kilpailussa. TKI-tiekartan tarpeellisuus tiedettiin, kun siitä sovittiin edellisen hallituksen hallitusneuvotteluissa vuosi sitten ja kun tiekarttaa valmisteltiin viime syksynä ja talvena opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyönä sidosryhmiä kuunnellen. Kukaan ei kuitenkaan varmasti osannut aavistaa, millaiseen maailmanaikaan tiekartan hyväksyminen osuisi.
 
Koronakriisi on selkeästi osoittanut tutkitun tiedon sekä kehitys- ja innovaatiotoiminnan tärkeyden Suomessa ja koko maailmassa. Nyt jos koskaan Suomen on luotettava tutkittuun tietoon ja osaamiseen. Kriisivalmius ja normaaliin arkeen palaaminen koronakriisin jälkeen edellyttävät kriittisten alojen osaamista, vahvistuvaa tiedepohjaa sekä aktiivista tutkimus- ja innovaatiotoimintaa eri aloilla ja koko Suomessa.
 
Menestyksekkään tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan perusta on osaavissa ja luovissa ihmisissä. He sitä tutkimusta ja tuotekehitystä tekevät yrityksissä, yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja julkisella sektorilla. Siksi osaaminen onkin yksi tiekartassa tunnistetuista kolmesta strategisesta kehittämiskohteesta. Ennen koronakriisiä kaikkialla Suomessa oli pula osaavasta työvoimasta. Osaajapula oli myös kaikkein vahvin saamani viesti erilaisista yrityksistä eri puolilta Suomea.
 
On äärimmäisen tärkeää, että pula osaavasta työvoimasta ei muodostu Suomen kasvun esteeksi, kun taloutemme ja yrityksemme lähtevät toipumaan tästä kriisistä. Tämä pitää sisällään ulkomaisen työvoiman ja kansainväliset opiskelijat. Meidän on jatkettava määrätietoisesti toimia, joilla suomalaisten osaamistasoa nostetaan korkeakoulutuksen ja jatkuvan oppimisen kautta. Lisäksi Suomesta on tehtävä entistä houkuttelevampi maa kansainvälisille tutkijoille, asiantuntijoille, TKI-ammattilaisille ja opiskelijoille.
 
Suomi pärjää koronan jälkeisessä maailmassa vain korkean osaamisen, yrittelijäisyyden ja luovuuden avulla. TKI-tiekartta listaa hallitukselle nipun toimenpiteitä, joilla tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa voidaan Suomessa edistää. Nyt on aika laittaa tiekarttaa toimeen ja tarpeen mukaan päivittää sitä yhdessä TKI-toimintaa tekevien sidosryhmien kanssa.
 
 
 

Hanna Kosonen Korkeakoulutus ja tiede Tiede