Hyppää sisältöön

Ministeri Arhinmäki: Luovan työn tekijöiden oikeudet turvattava

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 19.11.2012 12.03
Tiedote -

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki avasi Helsingissä maanantaina 19.11.2012 opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämän Tekijänoikeusfoorumin, joka on tekijänoikeuteen liittyvien sidosryhmien avoin keskustelutilaisuus. Keskustelun aiheina olivat muun muassa uusien verkkopalveluiden hyödyntäminen sekä tekijänoikeuden alaisten teosten ei-kaupallinen ja yksityinen käyttö. Puheessaan ministeri nosti esille useita nykyisen tekijänoikeusjärjestelmän kipupisteitä.

- Tekijänoikeuksiin kohdistuu valtavia taloudellisia intressejä. Teollisuus, kauppa ja tieto- ja viestintäteknologia ovat aloja, joissa tekijänoikeudella on merkitystä. Näillä aloilla halutaan, että tekijänoikeudet tukisivat maksimaalisesti niiden toimintaa, jotta syntyy voittoja ja työpaikkoja. Työpaikkojen luominen ja työllisyyden ylläpitäminen ovat toki hyviä päämääriä, joiden saavuttamiseen pitää kannustaa kaikin tavoin. Kannustaminen ei kuitenkaan voi tapahtua polkemalla luovan työn tekijöiden oikeuksia, ministeri Arhinmäki linjasi.

- Tekijänoikeusjärjestelmä ei ikävä kyllä nykyisellään aina toimi. Esimerkiksi uusi tekniikka asettaa sille jatkuvia haasteita. Teosten tekijänoikeuden tulisi olla siinä mielessä luovuttamaton ja jakamaton, että tekijänoikeus säilyy teoksessa riippumatta siitä, mitä tekniikkaa käytetään. Tästä teknologiariippumattomuudesta on mainintahallitusohjelmassakin. Silti tekijänoikeus tai ainakin tekijänoikeudesta maksaja tuntuu usein nykysysteemissä matkan varrella katoavan jonnekin.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan parhaillaan tekijänoikeuspoliittisia linjauksia sekä tekijänoikeuslain muutosesitystä. Edellisestä mittavasta lakimuutoksesta on kulunut kohta jo kymmenen vuotta.

- Osaltaan tämä kertoo selkeän ja tulevaisuuteen katsovan tekijänoikeuspoliittisen vision puuttumisesta. Yksi omista tavoitteistani kulttuuriministerinä on juuri tämä: selkeästi linjata suomalaista tekijänoikeuspolitiikkaa siten, että myös luovan työn tekijöiden oikeudet turvataan.

Lisätietoja:
- Johtaja Jukka Liedes, puh. 0295 3 30192
- Erityisavustaja Anne Moilanen, puh. 050 347 8299

Tekijänoikeusfoorumia voi seurata verkossa suorana 19.11.2012 klo 13-16 tai jälkikäteen tallenteena.

Lisätietoa ja aineistoja tekijänoikeusfoorumista ministeriön verkkouutisessa 16.11.