Hyppää sisältöön

Luovia aloja halutaan vahvistaa - Brunila vetämään työryhmää

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2016 10.24
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat asettaneet työryhmän, jonka tehtävänä on tehdä ehdotuksia luovien alojen vahvistamiseksi Suomessa. Työryhmän puheenjohtajaksi on nimitetty Professor of Practice Anne Brunila Svenska handelshögskolanista.

Työryhmän tehtävänä on kartoittaa esteitä luovien alojen kehittymiselle Suomen taloutta vahvistavana ja elinkeinorakennetta monipuolistavana toimialana. Työryhmän tulee tehdä ehdotuksia luoviin aloihin liittyvän elinkeinotoiminnan ja työllisyyden kehittämiseksi, rahoitusinstrumenttien uudistamiseksi sekä luovien alojen ammattilaisten ja taiteilijoiden sosiaaliturvan kehittämiseksi.

Professori Brunilan mukaan luovat alat muodostavat merkittävän osan Suomen kansantaloutta. Toisin kuin monissa muissa EU:n jäsenvaltioissa Suomessa luovat alat eivät kuitenkaan ole kasvaneet. Luovien alojen tuotos ja arvonlisäys ovat pienentyneet ja työllisyys heikentynyt, erityisesti vuodesta 2012 lähtien.

- Koska talouden kasvu ja yritysten kilpailukyky perustuvat yhä enemmän aineettomiin tekijöihin ja inhimilliseen pääomaan, luovien alojen suhteellinen heikkous on haaste koko kansantaloudelle. Luovien alojen kyky muuntaa investointinsa taloudelliseksi arvoksi ja kannattavaksi elinkeinotoiminnaksi on tärkeää Suomen elinkeinorakenteen uudistumiselle ja uusien työpaikkojen syntymiselle, sanoo työryhmän puheenjohtaja Anne Brunila.

Työryhmän muita jäseniä ovat toimitusjohtaja Timo Argillander (IPR.VC Fund), toiminnanjohtaja Karola Baran (Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto), muusikko, tuottaja ja säveltäjä-sanoittaja, juristi Teemu Brunila (B Publishing Oy), johtaja KooPee Hiltunen (Neogames), manageri, puheenjohtaja Virpi Immonen (Music Managers Forum Finland), toimitusjohtaja Mikael Jungner (KreAB), luovajohtaja/perustaja Tanja Jänicke (Yhteismaa ry ja Yhteisörahoituspalvelu Mesenaatti.me), johtaja Lauri Kaira (Gramex Oy), ylijohtaja Riitta Kaivosoja (opetus- ja kulttuuriministeriö), CEO Risto Kuulasmaa (Co-Founder of Tubecon), rehtori Jari Perkiömäki (Taideyliopisto), toimitusjohtaja Annamaija Saarela (Annamaija Music Company), johtaja Hannu Saha (Musiikin edistämissäätiö), finanssineuvos Jari Salokoski (valtiovarainministeriö), arkkitehti Marco Steinberg (Snowcone & Haystack), hallitusneuvos Erik Strömberg (sosiaali- ja terveysministeriö), neuvotteleva virkamies Petra Tarjanne (työ- ja elinkeinoministeriö) sekä vararehtori Anna Valtonen (Aalto-yliopisto).

Työryhmän sihteereinä toimivat neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake, kulttuuriasiainneuvos Petra Havu ja neuvotteleva virkamies Tuula Lybeck opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Työryhmän toimikausi päättyy 31.3.2017.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, OKM, p. 050 302 8246