Hyppää sisältöön

Liikunnan yhdenvertaisuuspalkinnot sekä Liikkuvat-palkinnot myönnetty

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2022 10.36
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on myöntänyt Liikunnan yhdenvertaisuuspalkinnot sekä Liikkuvat-palkinnot lasten ja nuorten liikunnan edistämisestä. Liikkuvat-palkinnot myönnettiin Liikkuva varhaiskasvatus -yksiköille, Liikkuville kouluille ja Liikkuva opiskelu -oppilaitoksille.

Yhdenvertaisuus-tunnustuspalkinnot, suuruudeltaan 2 000 euroa, saivat Etelä Suomen Liikunta ja Urheilu ESLU ry sekä Suomen Koripalloliitto ry, ja pääpalkinnon, 3 000 euroa, Finlands Svenska Idrott rf (FSI).

Liikunnan yhdenvertaisuuspalkinnot

Vuonna 2022 Yhdenvertaisuuspalkinto jaetaan opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustusta toimintaansa saaville valtakunnallisille ja alueellisille liikuntaa edistäville järjestöille ansiokkaista yhdenvertaisuussuunnitelmista ja niiden toimeenpanosta.

Etelä Suomen Liikunta ja Urheilu ESLU ry

Etelä Suomen Liikunta ja Urheilu ESLU ry on sitoutunut koko urheiluyhteisön reilun pelin ihanteisiin ja tavoitteisiin, ja haluaa omalla esimerkillään kannustaa seuroja kehittämään toimintaansa vastuulliseksi ja yhdenvertaiseksi. Yhdenvertaisuus näkyy ESLUn järjestämissä koulutuksissa ja tapahtumissa.

Suomen Koripalloliitto

Suomen Koripalloliitto on aktiivinen ja näkyvä toimija vastuullisuuden ja yhdenvertaisuuden edistäjänä lajiliittojen joukossa. Koripalloliitto urheilijoineen osallistuu aktiivisesti yhdenvertaisuuskeskusteluun ja -kampanjoihin, kuten Punainen kortti rasismille ja Älä Riko Urheilua -kampanjoihin.

Finlands Svenska Idrott ry

Finlands Svenska Idrott ry:llä on ollut vuosittain päivitetty ja hallituksen hyväksymä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuodesta 2016 lähtien. FSI haluaa toimintansa olevan oikeudenmukaista sekä vapaata syrjinnästä ja väärinkohtelusta.
Ministeri Honkosen mukaan on ilahduttavaa, miten laaja-alaisesti ja monipuolisesti palkitut tahot edistävät yhdenvertaisuuden toteutumista liikuntakulttuurissa ja toimivat esimerkkinä muille. 

- Liikkuva kansakunta ei ole aidosti liikkuva, jos se ei kykene tarjoamaan väestölleen yhdenvertaisia mahdollisuuksia liikunnan iloon. Tarvitaan selkeitä tavoitteita, konkreettisia tekoja, systemaattista seurantaa ja uusia osallistamisen tapoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, ministeri Petri Honkonen sanoo.

Valtakunnalliset Liikkuvat-palkinnot 2022

Liikkuva varhaiskasvatus -palkinnon saivat Keskustan päiväkoti Kouvolasta ja Pöljän päiväkoti Siilinjärveltä. Liikkuva koulu -palkinnon saivat Huhtasuon yhtenäiskoulu Jyväskylästä ja Ihalan koulu Raisiosta. Liikkuva opiskelu -palkinnon saivat Haukiputaan lukio Oulusta ja Savon koulutuskuntayhtymä (Varkaus, Kuopio, Siilinjärvi, Iisalmi). 

Palkintomääräraha Liikkuvat-palkinnoille on yhteensä 21 000 euroa. Palkintosummat on suhteutettu palkittavien yksikköjen kokoon. Palkintorahat tulee käyttää liikkumisen edistämiseen varhaiskasvatus-, koulu- ja opiskeluympäristössä. Esityksen palkinnon saajiksi on tehnyt Liikkuvat-ohjelmat yhteistyössä aluehallintovirastojen ja Liikunnan aluejärjestöjen kanssa.

- Päiväkodeilla, kouluilla ja oppilaitoksilla on keskeinen rooli lasten ja nuorten kasvattamisessa liikunnalliseen elämäntapaan. Riittävät motoriset perustaidot, osaamisen kokemukset ja liikkumisen ilo luovat edellytykset terveelliselle ja turvalliselle kasvulle ja kehitykselle sekä oppimiselle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, ministeri Honkonen painottaa.

Liikkuvassa varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä mukana 65 % varhaiskasvatusyksiköistä, Liikkuvassa koulussa yli 90 % peruskouluista ja Liikkuvassa opiskelussa noin 60 % oppilaitoksista. 

Lisätietoa: kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen, p. 0295 330 054, [email protected]

Valokuvia tilaisuudesta on saatavilla ministeriön Flickr-tilillä tilaisuuden jälkeen.

Muualla verkossa

Liikkuva varhaiskasvatus  

Liikkuva koulu

Liikkuva opiskelu