Hyppää sisältöön

Lausuntokierros yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen maksuasetusten muutoksista alkaa – lausuntoaikaa 1.3.2024 saakka

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2024 15.39
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut 23. tammikuuta lausuntokierroksen korkeakoulujen toiminnassa perittävistä maksuista annettujen valtioneuvoston asetusten muuttamisesta.

Maksuasetusmuutoksilla ehdotetaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksujen nostamista nykyisestä 15 eurosta 45 euroon opintopisteeltä. Korkeakoulu voi päättää myös tätä matalammasta hinnoittelusta tai täysin maksuttomasta tarjonnasta.

– Uudistuksen tavoitteena on laajentaa ja lisätä avointa koulutustarjontaa. Matalat enimmäishinnat ovat johtaneet siihen, ettei monia koulutuksia ole kannattanut tarjota avoimen kautta. Kärsimme laajasta osaajapulasta. Nyt teemme määrätietoisesti toimia, jotta koulutusta olisi tarjolla mahdollisimman monelle, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.

Maksuasetusten muutokset toteuttavat pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman linjausta, jonka mukaan avoimen korkeakouluopetuksen roolia väylänä osaamisen kehittämisessä vahvistetaan. Jotta monipuolinen osaamisen kehittäminen eri aloilla avoimen korkeakouluopetuksen kautta on mahdollista, lisätään koulutuksen järjestäjän mahdollisuuksia periä nykyistä korkeampia maksuja, jotka vastaavat paremmin koulutuksen järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää maksuasetusmuutoksista lausuntoja Lausuntopalvelun kautta viimeistään 1.3.2024.

Lausuntopyyntö ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen toiminnasta perittävistä maksuista annettujen valtioneuvoston asetusten muuttamisesta

Lisätietoja:

  • Johtaja Jonna Korhonen, p. 0295 330 008
  • Opetusneuvos Petri Haltia, p. 0295 330 096
  • Opetusneuvos Ulla Mäkeläinen, p. 0295 330 223