Hyppää sisältöön

Lapin taiteilijaseuralle 10 000 euron Barents-stipendi

Opetus- ja kulttuuriministeriö
26.10.2021 14.40
Tiedote
Stipendin vastaanottivat Lapin taiteilijaseuran hallituksen jäsenet Savu Korteniemi ja Panu Johansson. He ovat vuoden 2021 Young Arctic Artists näyttelyssä kuraattoreja.

Lapin taiteilijaseura on saanut Barentsin kulttuuristipendin. Stipendi on arvoltaan 10 000 euroa. Barentsin kulttuuristipendit jaettiin tiistaina 26. lokakuuta Tromsassa Norjassa. Kaikkiaan stipendejä myönnettiin neljä.

Lapin taiteilijaseura on Lapin ammattikuvataiteilijoiden keskusjärjestö. Toiminnan keskiössä on galleria- ja näyttelytoiminnan lisäksi taidelainaamotoiminta, kansainvälinen toiminta ja taideperustaisten palvelujen tuottaminen. 

Lapin taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtaja Maria Huhmarniemi kertoo stipendin merkityksestä seuralle:
- Olemme tehneet Barentsin alueen kulttuuriyhteistyötä sinnikkäästi. Meille rajojen ylittäminen tarkoittaa näyttelyjen ja teosten liikkuvuutta, kansainvälisten näyttelyiden tuottamista Suomen Lappiin paikallisille yleisöille sekä ystäviä ja sukulaissieluja Barentsin alueella. Stipendi on merkittävä tunnustus.

Vuonna 2021 toteutui kaksi merkittävää Lapin taiteilijaseuran tuottamaa näyttelyä, jotka ovat sisältäneet Barentsin alueen yhteistyötä. Rovaniemellä esitetty Wiping the Ice-Cream Off Your Face oli Lapin taiteilijaseuran 30-vuotisjuhlanäyttely, johon kutsuttiin pohjoismaisia ja venäläisiä taiteilijoita sekä Lapin taiteilijaseuran jäseniä. Näyttely purki stereotypioita arktisesta tyhjänä ja talvisena maisemana ja herätti keskustelua dearktistamisen tarpeesta ja keinoista.

Neljäs Young Arctic Artists näyttely on esitetty Rovaniemellä ja esitetään parhaillaan Altassa Norjassa teemana on kamppailu. Näyttelyn lähtökohtana on Barentsin alueen monikulttuurisuus ja -kielisyys. Alkuperäiskansojen ja kansallisten valtaväestöjen lisäksi alueella on myös muita kielellisiä ja kulttuuria vähemmistöryhmiä. Kamppailu-näyttely nostaa esiin alueen kulttuurista rikkautta mutta myös kulttuurisia konflikteja ja kulttuuristen vähemmistöjen kokemuksia menneessä ja nykyajassa.

Lapin taiteilijaseura on perustettu vuonna 1990. Barentsin alueen yhteistyötä on tehty koko seuran historian ajan muun muassa Pohjoismaisen kulttuurirahaston sekä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämien taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman tukien avulla. Aiempina vuosina Taiteen edistämiskeskuksen Rovaniemen toimipiste edesauttoi Barentsin yhteistyötä merkittävästi.

Barentsin kulttuuristipendi

Barentsin kulttuuristipendi myönnetään joka toinen vuosi. Se myönnetään yhtä aikaa jokaisessa Barentsin toiminta-alueen neljässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Stipendillä halutaan nostaa esille Barentsin alueen kulttuuriyhteistyötä ja taiteilijoita sekä rohkaista työskentelemään alueella. Stipendillä pyritään myös tekemään Barentsin alueen taiteilijoita ja kulttuuritoimintaa paremmin tunnetuksi.

Barentsin kulttuuristipendit myönnettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Tuolloin stipendin sai torniolainen valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä. Vuonna 2019 stipendi myönnettiin pohjoissuomalaiselle kulttuurilehti Kaltiolle.

Muualla verkossa

Barents Euro-Arctic Cooperation