Hyppää sisältöön

Kulttuurin uuden korona-tukipaketin ensimmäiset avustukset haettavissa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2021 16.03
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut haettavaksi ensimmäiset kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alan korona-tukipakettiin kuuluvat avustukset. Tukipaketti on yhteensä noin 230 miljoonaa euroa, ja se sisältyy eduskunnalle annettuun vuoden 2021 toiseen lisätalousarvioesitykseen. Ensimmäisenä haettavaksi tulevat valtionosuutta saavien taidelaitosten ja museoiden sekä kansallisten kulttuurilaitosten avustukset.

Kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle suunnattavalla tukipaketilla tuetaan kulttuurin, taiteen, liikunnan ja tapahtuma-alan elpymistä koronapandemiasta. Opetus- ja kulttuuriministeriö varautuu tukemaan avustuksilla valtionosuusrahoitusta saavia museoita, orkestereita ja teattereita sekä Kansallisgalleriaa, Suomen kansallisoopperaa ja -balettia ja Suomen Kansallisteatteria. Avustuksia niille voidaan jakaa yhteensä noin 20 miljoonaa euroa, jos eduskunta hyväksyy käsiteltävänä olevan lisätalousarvioesityksen.

Avustukset on tarkoitettu toiminnan tukemiseen koronapandemiasta aiheutuvien rajoitusten johdosta. Tarkoituksena on myös edistää toiminnan jatkumista mahdollisimman joustavasti rajoitusten päätyttyä. Museoille, orkestereille ja teattereille jaettavissa on avustuksina yhteensä noin 15,5 miljoonaa euroa ja kansallisille kulttuurilaitoksille yhteensä noin 4,5, miljoonaa euroa. Avustusten hakuaika päättyy 27.5.2021.

Lisää avustushakuja avautumassa lähiaikoina

Hallituksen linjaamassa tukipaketissa on pyritty huomiomaan erityisesti alan moninaisuus ja työnteon erilaiset muodot, kuten keikkatyöläiset, itsensä työllistäjät, yksinyrittäjät, freelancerit ja toiminimellä toimivat. Paketista suunnataan kulttuuriin ja taiteeseen yhteensä 127,36 miljoonaa euroa. 

Avustukset ja apurahat tulevat haettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriön, Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen elokuvasäätiön kautta. Lisäksi tapahtuma-alalle suunnataan työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltu tapahtumatakuu. 

Lisätietoja:
kulttuuriasiainneuvos Mari Karikoski (musiikki), p. 0295 330 706
kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen (museot), p. 0295 330 281
kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila (teatteri, tanssi, sirkus), p. 0295 330 285