Hyppää sisältöön

Koronaepidemia huomioidaan opintotukilaissa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 5.11.2020 13.54
Tiedote

Opintojen aloittamisen estyminen ja opintojen viivästyminen koronaepidemian vuoksi huomioitaisiin opintolainahyvityksen ja opintolainavähennyksen ehdoissa. Lisäksi laissa täsmennettäisiin Yhdistyneen kuningaskunnan EU-eroon liittyen Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeutta Suomen valtion opintotukeen. Hallitus antoi esityksensä opintotukilain muuttamisesta 5. marraskuuta.

Lakimuutos tarkentaisi opintolainahyvitykseen oikeuttavaa tutkinnon suorittamisajan laskentaa opintolainansaajalle, joka on ensimmäisen kerran saanut opiskeluoikeuden korkeakoulututkinnon suorittamiseksi lukuvuodesta 2020–2021 alkaen. Suorittamisaika laskettaisiin sen lukuvuoden alusta, jona opiskelija on ollut ensimmäistä kertaa läsnä oleva, jos hän on ollut edeltävänä lukukautena poissa oleva koronaepidemian vuoksi. Muutos koskisi myös opintojen aloittamista ulkomaisessa korkeakoulussa.

Lakimuutoksen myötä syyslukukauden 2020 aikana korkeakoulututkinnon suorittanut opintolainansaaja olisi oikeutettu opintolainahyvitykseen ja -vähennykseen, vaikka tutkinnon suorittaminen olisi viivästynyt yhdellä lukukaudella. Opiskelijan pitäisi osoittaa, että opintojen viivästyminen johtuu koronaepidemiaan liittyvästä syystä. Syynä voi olla esimerkiksi koronavirusepidemiasta johtuva pakollisten opintojen estyminen korkeakoulujen tilojen sulkeutumisen vuoksi tai pakollisen harjoittelujakson estyminen.

Opintotukilain muutoksella turvattaisiin erosopimukseen perustuvan oleskeluoikeuden Suomessa saaneiden Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeus opintotukeen.

Opintotukilain muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2021.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen, p. 0295 330 110

Korkeakoulutus ja tiede Koulutus Opintotuki