Hyppää sisältöön

Korkeakoulujen kevään yhteishaku uudistuu

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2019 15.15
Tiedote

Korkeakoulujen keväisin järjestettävä yhteishaku jaetaan kahdeksi erilliseksi yhteishauksi. Valtioneuvosto antoi torstaina 14.3. asiaa koskevan asetuksen.

Kevään ensimmäinen yhteishaku kattaa jatkossa vieraskieliset koulutukset sekä Taideyliopiston koulutukset ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutukset. Tavoitteena on, että ensimmäisen haun valintojen tulokset voidaan ilmoittaa ulkomaalaisille hakijoille nykyistä aiemmin.

Yhtenäinen hakuaikataulu ja prosessi selkeyttää hakeutumista ulkomailta Suomeen ja edistää korkeakoulujen kansainvälistymistä ja koulutusvientiä. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa ei ole käytössä hakutoiveiden etusijajärjestystä, eli hakijan ei tarvitse laittaa hakukohteitaan ennakkoon mieluisuusjärjestykseen.

Kevään toinen yhteishaku suunnataan suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen ja se vastaa nykyistä kevään yhteishakua. Tässä toisessa yhteishaussa ja syksyn yhteishaussa hakukohteet otetaan huomioon hakijan esittämässä hakutoivejärjestyksessä. Hakijan tulee haussa asettaa hakutoiveensa mieluisuusjärjestykseen ja hakija valitaan edelleen ylimpään hakukohteeseen, johon hänen valintamenestyksensä riittää.

Osa hakijoista hakee kummassakin kevään yhteishaussa, esimerkiksi sekä suomen- tai ruotsinkieliseen koulutukseen että vieraskieliseen koulutukseen. Yhteishakujen aikataulussa huolehditaan siitä, että kummassakin haussa menestyvällä on mahdollisuus valita, minkä paikan ottaa vastaan.

Syksyllä järjestetään jatkossakin vain yksi yhteishaku.

Asetuksen mukaiset yhteishaut järjestetään ensimmäistä kertaa keväällä 2020. Opetus- ja kulttuuriministeriö vahvistaa korkeakoulujen ja Opetushallituksen valmisteleman yhteishaun aikataulun maaliskuun aikana.


Lisätietoja:
hallitusneuvos Laura Hansén (OKM), puh. 02953 30098
opetusneuvos Ilmari Hyvönen (OKM), puh. 02953 30117

Korkeakoulutus ja tiede Koulutus