Hyppää sisältöön

Kirjastoautojen hankintaan miljoona euroa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2020 14.00
Tiedote
Helsingin uusi kirjastoauto Stoori.
Helsingin uusi kirjastoauto Stoori. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki.

Osana hallitusohjelman toimeenpanoa opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt kirjastoautojen hankintaan miljoona euroa. Valtionavustusta myönnettiin yhdeksälle kunnalle: Haapajärvi, Ilmajoki, Kurikka, Nurmes, Salla, Sievi, Suomussalmi, Tammela ja Tornio.

Avustusmyönnöt perustuivat tarveharkintaan. Tärkeimpinä kriteereinä oli kirjastoautotoiminnan merkitys kirjastopalvelujen saatavuuteen auton toiminta-alueella ja nykyisen kirjastoauton ikä.

Lisäksi hakijalla tuli olla päätös tai ehdollinen päätös kirjastoauton hankinnasta vuoden 2022 loppuun mennessä. Harkinnassa otettiin huomioon myös hakijan suunnitelma kirjastoautotoiminnan kehittämisestä ja uusista palvelumuodoista sekä kuntien välisestä yhteistyöstä. 

- Kirjastoautoilla on pitkien etäisyyksien Suomessa merkittävä rooli lukemisen ja kulttuurin tarjoajana. Pyörillä kulkevat kirjastot tuovat lukemista ja elämyksiä usein sinne, missä muita kulttuuripalveluja ei ole. Monissa kunnissa erityisesti lasten ja perheiden lukemisharrastus on kirjastoautojen varassa, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

- Kirjastoautoihin liittyy lisäksi sosiaalinen merkitys, koska kirjastoautot ovat tarjonneet ihmisille kohtaamispaikan, jossa on voitu vaihtaa kuulumisia, Saarikko jatkaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriöön saapui määräajassa 23 hakemusta. 

Taustaa

Kirjastoautoilla on tärkeä rooli sekä haja-asutusalueiden että uusien, kasvavien taajamien kirjastopalvelujen saatavuuden edistäjänä.  Toimialarajat ylittävällä yhteistyöllä voidaan kirjastoautotoiminnalla parantaa palvelujen saatavuutta kunnissa perinteisiä kirjastopalveluja laajemminkin. Kirjastoautojen avulla kunnat voivat muun muassa ehkäistä digitaalista syrjäytymistä viemällä digineuvontaa sinne, missä kirjastojen kiinteää toimipisteverkkoa ei ole. 

Valtiovarainministeriön Peruspalvelujen tila 2018 -raportin mukaan suhteellisesti merkittävin muutos kirjastopalvelujen saatavuudessa on tapahtunut kirjastoautopalveluissa. Kirjastoautojen määrä on vähentynyt tasaisesti muutaman auton vuosivauhdilla. Tuoreimman tilastotiedon mukaan vuonna 2019 Suomessa oli toiminnassa 135 kirjastoautoa.  

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Leena Aaltonen, p. 0295 330 344

Hakuilmoitus ja myönnetyt avustukset
 

Annika Saarikko Kirjastot