Hyppää sisältöön

Kirjailija Hannu Mäkelästä taiteen akateemikko

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2016 10.45
Tiedote

Kirjailija Hannu Mäkelä on uusi taiteen akateemikko. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Mäkelälle akateemikon arvonimen presidentin esittelyssä tänään.

Uusi akateemikko vastaanottaa arvonimensä torstaina 26.5. Helsingissä opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä juhlatilaisuudessa.

Taiteen akateemikon arvonimi voi olla samanaikaisesti yhdellätoista erittäin ansioituneella suomalaisella taiteenharjoittajalla. Tasavallan presidentti myöntää taiteen akateemikon arvonimen taideneuvoston esityksestä.

Päätöksen esitteli opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.


Taideneuvosto on perustellut esitystään seuraavasti:

Vuonna 1943 syntynyt Hannu Mäkelä on monipuolinen ja poikkeuksellisen tuottelias kirjailija, joka tunnetaan aikuispuolen tuotantonsa lisäksi myös lastenkirjoistaan. Mäkelän esikoisteos, kaksoisromaani Matkoilla kaiken aikaa ja Kylliksi! tai Liikaa, ilmestyi vuonna 1965. Hänen runsaaseen tuotantoonsa kuuluu niin romaaneja, muistelmia, novelleja, runoteoksia, lastenkirjoja, näytelmiä ja kuunnelmia kuin toimitettuja kirjallisuuskokoelmiakin. Hänen teoksiaan on käännetty 16 kielelle.

Mäkelän tuotannosta muistetaan erityisesti hänen Eino Leinoa ja L. Onervaa koskevat teoksensa; näistä kahdesta kirjailijasta hän on kirjoittanut paljon. Erityisen maininnan arvoinen on myös lastenkirjallisuushahmo Herra Huu, joka on varsin tunnettu hahmo myös Suomen ulkopuolella. Viime vuosina Mäkelä on keskittynyt kirjoittamaan muistelmiaan, joiden kolmas osa ilmestyi syksyllä 2015.

Kirjailijanuransa lisäksi Hannu Mäkelä teki pitkän uran myös Kustannusosakeyhtiö Otavassa eri tehtävissä vuosina 1967 – 1986 ja Otava onkin kustantanut myös useimmat hänen teoksensa. Vuodesta 1987 hän on toiminut vapaana kirjailijana.


Muut taiteen akateemikot

Ahtila Eija-Liisa, mediataiteilija
Bremer Caj, valokuvaaja
Heiskanen Outi, taidegraafikko
Kaurismäki Aki, elokuvaohjaaja
Kunnas Kirsi, kirjailija
Kuusela Marjo, tanssitaiteilija
Långbacka Ralf, teatteriohjaaja
Leiviskä Juha, arkkitehti
Nurmesniemi Vuokko, tekstiili- ja muotitaiteilija
Panula Jorma, kapellimestari


Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila, puh. 0295 3 30285

Kirjailija Hannu Mäkelän on kuvannut Hannes Heikura. Kuva Kustannusosakeyhtiö Tammen kuvapankista.