Hyppää sisältöön

Kärkihanketuella lapsille ja nuorille taideharrastus 650 kouluun ja 80 päiväkotiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.6.2018 9.24
Tiedote

Ministeri Sampo Terho on myöntänyt 2,4 miljoonaa euroa lasten ja nuorten harrastustunteihin ala- ja yläkouluissa sekä päiväkodeissa. Ensi lukuvuonna 2018-2019 harrastustunneille pääsee 30 000 lasta ja nuorta ympäri maata. Avustusta myönnettiin yhteensä 83 hankkeelle.

- Kärkihanketuen avulla lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet paranevat. Kiinnostus harrastukseen syttyy parhaiten, kun nuorten omat toiveet otetaan huomioon harrastustarjonnassa, kuten nyt on tehty, tiivistää ministeri Sampo Terho.

Hallituksen kärkihankkeessa tuodaan taiteen ja kulttuurin harrastustunnit osaksi lasten ja nuorten koulupäivää ja varhaiskasvatusta. Harrastustunnit perustuvat koululaiskyselyllä ja kuulemisilla kerättyihin tietoihin kunkin koulun oppilaiden kiinnostuksen kohteista. Näin esimerkiksi parkouria, arkkitehtuuria tai kuorokerhoa voi harrastaa ensi lukuvuonna kunnissa, joissa sitä ei aiemmin ole ollut tarjolla.

Tuntien sisällöistä ja ohjauksesta vastaa laaja joukko taide- ja kulttuurikasvatuksen osaajia, jotka tekevät myös paljon yhteistyötä. Näin osallistujat saavat samalla kertaa taitoja ja kokemuksia useammalta taiteenalalta.

Yli kolmanneksessa hankkeista, eli 29 hankkeessa, harrastustunnit suunnataan yläkoululaisille.

- Kärkihankkeen harrastustunnit ja valtakunnallinen Harrastuspassi täydentävät toisiaan tuoden molemmat uudenlaisia harrastusmahdollisuuksia ja -tapoja nimenomaan yläkoululaisille, joista joka kolmannelta puuttuu harrastus tai se on juuri loppunut, mutta kiinnostusta harrastamiseen olisi. Kärkihankehaussa painotimme hankkeita yläkouluihin ja tänä vuonna saimme niitä ennätysmäärän, ministeri Terho iloitsee.

Osana kärkihanketta käynnistyvät ensi syyskuussa Utelias luokka -kokeiluhankkeet, jossa vahvistetaan koululaisten luovaa ja kriittistä ajattelua oppitunneilla ja harrastustunneilla opettajien ja taiteen ammattilaisten yhteistyöllä.

- Odotan paljon tältä erittäin ajankohtaiselta avaukselta. Meillä on olemassa OECD:n tuottama vahva tutkimuspohja, jolla hanke rakennetaan. Hankkeeseen liitetään tutkimusosio, ja ensimmäiset Suomen tulokset valmistuvat vuoden kuluttua. Koulujen kiinnostus osallistua pilottiimme ylitti odotuksemme, ministeri Terho kertoo.      

Utelias luokka -kokeilu liittyy OECD:n luovan ja kriittisen ajattelun tutkimushankkeeseen. Lasten ja nuorten luovan ajattelun vahvistaminen sekä koulutuksen ja kulttuurin tiiviimpi yhteistyö kuuluvat Euroopan komission viime kuun lopussa julkistamiin uusiin koulutusta, kulttuuria ja nuorisoalaa koskeviin linjauksiin ja tavoitteisiin.

Lisätietoja:
- Ylitarkastaja Hanna Koskimies, [email protected], p. 02953 30048
- Neuvotteleva virkamies Iina Berden, [email protected], p. 02953 30069