Hyppää sisältöön

Eurooppalaisesta huipputason supertietokoneesta tuki tutkimukselle ja innovaatioille

opetus- ja kulttuuriministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 7.6.2019 13.01
Tiedote

Suomeen sijoitetaan uusi eurooppalainen supertietokone, jonka avulla rakennetaan maailmanluokan laskenta- ja datapalvelut. Supertietokone (ns. EuroHPC) tuo merkittävää lisäetua Suomen ja koko Euroopan tutkimukselle, teollisuudelle, osaamisen kehittämiselle, työllisyydelle ja kilpailukyvylle.

–  Supertietokoneen sijoittaminen Suomeen CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen datakeskukseen Kajaaniin on kahdeksan Euroopan maan yhteinen ponnistus. Suomelle EuroHPC-hanke on valtava mahdollisuus, joka nostaa meidän kansallisen datanhallinnan ja laskennan osaamisen uudelle tasolle ja joka vahvistaa kilpailukykyämme myös huippututkimuksessa. Investointi nostaa suomalaisen datakeskuksen yhdeksi maailman ja Euroopan johtavista datakeskuksista, sanoo kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

–  Tavoitteenamme on kannustaa yrityksiä hyödyntämään suurteholaskentaa toiminnassaan nykyistä enemmän. Suomeen sijoitettava supertietokone nostaa suurteholaskennan näkyvyyttä, sekä tukee myös huippuosaajien houkuttelemista Suomeen, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Kajaaniin sijoitettava yhteiseurooppalainen supertietokone on vuoden 2020 lopulla valmistuessaan nopeudeltaan noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin tällä hetkellä Euroopan tehokkain supertietokone. Suomen lisäksi myös Italiaan ja Espanjaan sijoitetaan samankaltaiset supertietokoneet.

Taustalla eurooppalainen yhteistyö ja rahoitus

Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat sitoutuneet kohdentamaan näihin hankintoihin yhteensä noin 1,4 miljardia euroa. Kajaaniin sijoitettavaan järjestelmään investoidaan noin 200 miljoonaa euroa. Puolet rahoituksesta tulee Euroopan unionilta ja puolet Suomen johtaman konsortion mailta. Suomen osuus rahoituksesta on 50 miljoonaa euroa. Suomalaisten tutkijoiden ja yhteiskunnan käyttöön saadaan varmistettua 24 prosenttia supertietokoneen käyttöajasta.

– EuroHPC:n myötä jatkuu eurooppalainen suurteholaskennan yhteistyö, josta suomalaiset tutkijat ovat jo hyötyneet vuosien saatossa merkittävästi. Investoinnin myötä CSC:n datakeskuksesta tulee yksi maailman ja Euroopan suurimpia toimijoita suurteholaskennan saralla, kertoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

EuroHPC on jättipotti digitalisaation kehitykselle, työllisyydelle ja kilpailukyvylle

EuroHPC on koko Euroopalle avaintekijä digitalisaation edistämiseksi. Dataintensiivinen laskenta on edellytys tekoälylle, koneoppimiselle ja alustataloudelle, jotka ovat olennainen osa Euroopan digitalisaatiokehitystä.

– Olen erittäin ylpeä, että olemme yhdessä EuroHPC-yhteisyritykseen kuuluvien maiden kanssa päättäneet sijoittaa Eurooppaan maailmanluokan laskenta- ja datainfrastruktuurin. Nyt hankittavilla supertietokoneilla Eurooppa pystyy vastaamaan globaaliin kilpailuun. Uudet supertietokoneet auttavat tutkijoita ratkaisemaan yhteiskuntamme kannalta erittäin tärkeitä kysymyksiä monilla aloilla ilmastonmuutoksesta lääketieteeseen. Lisäksi ne nopeuttavat innovaatioiden syntyä kilpailukyvyn kannalta tärkeillä alueilla, kuten uusien materiaalien ja lääkkeiden kehittämisessä, pääjohtaja Roberto Viola EU-komission viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian pääosastosta sanoo.

EuroHPC:n seuraavissa vaiheissa kehitetään eurooppalaista suurteholaskennan osaamista ja teknologiaa siten, että vuosien 2022–2023 aikana Eurooppaan on tarkoitus hankkia maailman nopeimpiin kuuluva tietokone, joka perustuu eurooppalaiseen teknologiaan.

Lisätiedot:

johtaja Erja Heikkinen, OKM, puh. 02953 30101, erja.heikkinen (at) minedu.fi
neuvotteleva virkamies Pirjo Kutinlahti, TEM, puh. 029 504 8260, pirjo.kutinlahti (at) tem.fi
toimitusjohtaja Kimmo Koski, CSC, puh. 0503 819 777, kimmo.koski (at) csc.fi