Hyppää sisältöön

Ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa TKI-hankkeisiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 7.12.2022 11.39
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa harkinnanvaraisena valtionrahoituksena tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. TKI-hankehaku toteutettiin jo viidettä kertaa vahvistamaan TKI-kyvykkyyksiä sekä tukemaan strategista suunnittelua ja johtamista.

Rahoituksen saavat Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, Oulun Ammattikorkeakoulu Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy, Tampereen ammattikorkeakoulu Oy, Turun ammattikorkeakoulu Oy, Oy Vaasan ammattikorkeakoulu – Vasa yrkeshögskola Ab ja Yrkeshögskolan Arcada Ab.

– Edelleen lähes kaikki ammattikorkeakoulut tavoittelevat kyseessä olevaa rahoitusta TKI-toimintaansa. Hakemusten laatu on vuosi vuodelta korkeampi ja erilaisten alojen kirjo kasvaa. Nämä ovat rohkaisevia signaaleja. Rahoitusmuoto näyttää parantaneen ammattikorkeakoulujen TKI-kyvykkyyttä, samalla auttaen ammattikorkeakouluja tuottamaan koko ajan korkealaatuisempia TKI-toiminnan ratkaisuja alueellaan ja alallaan, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

Ammattikorkeakoulu kuvasi hakemuksessaan hankkeen, joka edistää ammattikorkeakoululaissa tarkoitetun TKI-toiminnan tai taiteellisen toiminnan kyvykkyyksien kasvattamista. Ulkopuoliset asiantuntijat arvioivat ja pisteyttivät hakemusten laadun opetus- ja kulttuuriministeriölle. Ministeriö myönsi rahoituksen arvioinnissa parhaiten menestyneille hakemuksille.

Hankkeiden tuli kytkeytyä ammattikorkeakoulun omaan strategiaan ja sen profiloitumiseen alueellisessa tai laajemmassa ekosysteemissä, yhteen tai useampaan ekosysteemin vahvuuteen liittyen. Strategiapohjainen profiloitumisalue voi olla esimerkiksi alakohtainen tai toimintatavallinen.

Kesäkuussa 2022 päättyneeseen hakuun saapui 20 hankehakemusta. Rahoitusta haettiin yhteensä lähes 10 miljoonalla eurolla.

Rahoitetut hankkeet

Ammattikorkeakoulu Hankkeen nimi Rahoitus, euroa
Humanistinen AMK Youth participation – A key to an inclusive society 499 000
Hämeen AMK Smart Food Security 497 000
Oulun AMK R&D environment for sustainable autonomous Work Machines 500 000
Satakunnan AMK AIST – A novel AI-based Spectroscopic Technique and a future-ready research laboratory for recycling of battery materials 500 000
Savonia AMK Climate-Smart Agriculture, Improving agricultural water management for climate change adaptation 493 000
Seinäjoen AMK FoodCap - Capability building to support growth in agri-food SMEs 485 000
Tampereen AMK Building a competitive edge in a fair data economy for higher education: FairDatAct 499 000
Turun AMK Anthropogenic underwater noise in sensitive archipelagic and coastal waters (ANTERO) 496 000
Vaasan AMK DesignPSS – Designing sustainable product-service systems 424 000
Yrkeshögskolan Arcada Trustworthy AI Systems (TAIS) 500 000

Lisätietoja:

  • Johtaja Erja Heikkinen, p. 0295 330 101
  • Opetusneuvos Paavo-Petri Ahonen, p. 0295 330 247

Tiedotetta muokattu 7.12.2022 klo 16.10: Ministeri Honkosen sitaatin ensimmäistä lausetta tarkennettu.

Korkeakoulutus ja tiede Petri Honkonen Tiede