Hyppää sisältöön

Ammatillisen koulutuksen englanninkielistä koulutustarjontaa vahvistetaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2021 11.36
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt luvan neljälle ammatillisen koulutuksen järjestäjälle käyttää englannin kieltä tutkintokielenä kaikkiaan viidessä eri tutkinnossa.

Myönnetyt uudet tutkinnot englanniksi ovat:

  • Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto / Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services (AEL-Amiedu Oy)
  • Lähiesimiestyön ammattitutkinto / Further Vocational Qualification in First-Level Management (Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä)
  • Matkailualan perustutkinto, ravintola- ja cateringalan perustutkinto / Vocational Qualification in Tourism Industry, Vocational Qualification in Restaurant and Catering Services (Koulutuskuntayhtymä OSAO)
  • Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto / Vocational Qualification in Mechanical Engineering and Production Technology (Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä)

Uusien tutkintokielien myöntäminen perustuu alueelliseen työvoima- ja koulutustarpeeseen. Koulutuksen järjestäjällä tulee olla osaamista ja edellytyksiä järjestää englanninkielistä tutkintokoulutusta eri oppimisympäristöissä. Lisäksi järjestäjillä tulee olla edellytykset tukea opiskelijoiden kansalliskielten kehittymistä vieraskielisen tutkintokoulutuksen aikana. Suomen tai ruotsin kielen osaaminen edistää maahanmuuttajien työllistymistä, kotoutumista sekä yhteiskuntaan integroitumista.

Päätösten myötä yhteensä 18 ammatillisen koulutuksen järjestäjällä on järjestämisluvassaan yhteensä 44 englanninkielistä tutkintoa ja yksi venäjänkielinen tutkinto. 

- Myönnetyillä luvilla vastataan paikallisiin työvoimatarpeisiin ja varmistetaan koulutuksen saatavuutta. On kuitenkin tärkeää, että myös englanninkielellä opiskelevat saavat vahvan ammatillisen osaamisen lisäksi riittävän kotimaisten kielten taidon ja pääsevät osaksi suomalaista yhteiskuntaa, opetusministeri Li Andersson sanoo.

Ammatillinen koulutus vastaa osaltaan työvoiman saatavuuteen tukemalla koulutusperäistä maahanmuuttoa. Hallituksen budjettiriihessä vahvistamassa työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton tiekartassa linjataan, että ammatillisen koulutuksen vieraskielistä koulutustarjontaa lisätään. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää parhaillaan vieraskielisten koulutusten järjestämisen nykytilaa ja kehittämistarpeita. Selvityksen tuloksia ja ammatillisen koulutuksen keinoja tukea työvoiman saatavuutta työ- ja koulutusperäisellä maahanmuutolla käsitellään ensi vuonna webinaarissa.

Ammatillista koulutusta voidaan järjestää myös monikielisenä järjestämällä osa koulutuksesta muilla kuin järjestämisluvassa mainituilla opetus- ja tutkintokielillä. Monikielinen koulutus voi alkaa englanniksi tai jollain muulla kielellä ja valinnaisina opintoina tarjotaan suomen ja ruotsin kielten kielitaidon kehittymiseksi ja saavuttamiseksi koulutuksen aikana kielikoulutusta kyseisillä kielillä.

Lisätietoja:

  • opetusneuvos Tiina Polo, puh. 02953 30022
  • ylijohtaja Petri Lempinen, puh. 02953 30180
Ammatillinen koulutus Koulutus Li Andersson