Hyppää sisältöön

OKM myönsi miljoonan avoimen tieteen tulosten hyödyntämiseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2015 11.43
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 1 081 000 euroa tieteen ja tutkimuksen tulosten hyödynnettävyyden ja saavutettavuuden parantamiseksi sekä avatun tiedon vaikuttavuuden lisäämiseksi innovaatiotoiminnassa. Avoin tiede ja tutkimus (ATT) on ministeriön keskeinen tiedepoliittinen kehittämiskokonaisuus.

Rahoitettaviksi valittiin seuraavat hankkeet:

  • Aalto-korkeakoulusäätiö: Linked Open Data Science -palvelu (217 729 euroa)
  • Svenska Handelshögskolan: Nopea siirtyminen avoimuuteen - NopSA (179 921 euroa)
  • Jyväskylän yliopisto: Suomi rinnakkaistallentamisen mallimaaksi - Suunnitelma avoimen julkaisemisen prosessien tukemiseksi (196 800 euroa)
  • Turun yliopiston koulutussosiologian tutkimuskeskus RUSE: Avoimen tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden mittarit (258 472 euroa)
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy: Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä (228 078 euroa)


Avoimen tieteen ja tutkimuksen tavoitteena on avoimuuden keinoin edistää tieteen laatua, kansainvälistä kilpailukykyä ja vaikuttavuutta parantamalla tutkimuksen tuottamien tulosten hallintaa ja hyödyntämistä. Tavoitteena on, että vuoteen 2017 mennessä Suomi nousee johtavaksi maaksi tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa ja että avoimen tieteen mahdollisuudet hyödynnetään laajasti yhteiskunnassamme.

-Tutkimuksen tuloksia avattaessa on tärkeää, että tulokset ovat myös helposti toisten tutkijoiden, yritysten, kansalaisten ja muiden toimijoiden käytettävissä. Myönnettyjen avustusten turvin kehitetään erityisesti tätä osaamista, toteaa johtaja Riitta Maijala.
- - -

Tieto käyttöön -rahoitushakuun saapui määräaikaan mennessä yhteensä 41 hakemusta, ja hankkeille haettu rahoitus oli yhteensä 9,4 miljoonaa euroa.
_ _ _

Lisätietoja: opetusneuvos Juha Haataja, puh. 0295 3 30089, [email protected]
Lisätietoja ATT-hankkeesta: www.avointiede.fi