Hyppää sisältöön

Museoiden taidekokoelmat nettiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 29.3.2017 13.19
Tiedote
Sopimus on neuvoteltu yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Suomen museoliitto ja tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka mahdollistaa museoiden kokoelmissa olevien suomalaisten taiteilijoiden teosten näyttämisen internetissä.

Sopimus tarjoaa museoille nyt rajattoman oikeuden kokoelmissaan olevien suomalaisten taideteosten esittämisen museoiden verkkosivuilla ja sovelluksissa ilman erillisiä teos- tai tekijäkohtaisia maksuja ja sopimuksia. Sopimus on neuvoteltu yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

- Suomen museoliiton ja Kuvaston yhdessä rahoittajien kanssa toteuttama ratkaisu on merkittävä edistysaskel Suomen taiteen saavutettavuudelle. Se vie suomalaisen taiteen ja suomalaiset museot eurooppalaisen digitalisaatiokehityksen kärkeen, kiittelee opetus- ja kulttuurinministeri Sanni Grahn-Laasonen.

- Sopimuksen myötä kaikille tulee ajasta ja paikasta riippumatta mahdollisuus tutustua suomalaisen kuvataiteen koko kirjoon, ministeri jatkaa.
 
- Tämä on merkittävä virstanpylväs niin taiteilijoille kuin museoillekin ja asemoi suomalaista tekijänoikeusjärjestelmää kehityksen kärkeen. Sopimus osoittaa, että tekijänoikeudet toimivat myös digitaalisessa maailmassa, sanoo toiminnanjohtaja Tommi Nilsson Kuvastosta.
 
Sopimuksen taloudellinen arvo on vuositasolla noin 300 000 euroa. Suomen museoliitto vastaa sopimuksen maksuista museoilta perittäviltä palvelumaksuilla (1/3) ja kumppanuusrahoituksella (2/3).

- Tavoitteenamme on, että museoiden sopimusmaksut voidaan hoitaa avustus- ja sponsorirahoituksella. Mutta enimmilläänkin palvelumaksut ovat kohtuulliset: vuositasolla 600–2800 euroa museota kohden, sanoo Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.
 
Säätiöiltä odotetaan myönteisiä päätöksiä rahoitukseen osallistumisesta vielä tämän kevään aikana. Tähän mennessä myönteisen päätöksen on jo tehnyt Tiina ja Antti Herlinin säätiö.
 
Aikaisemmin museot eivät ole täysimääräisesti pystyneet hyödyntämään digitoituja kokoelmiaan teosten esittelyssä ja sitä kautta tiedon välittämisessä, elämysten tuottamisessa ja kokoelmien käytön monipuolistamisessa. Myöskään taiteilijat eivät ole voineet hyödyntää kokoelmia oman uransa ja teostensa tunnettuuden rakentamisessa sekä ansaintamahdollisuuksiensa parantamisessa.

Taidemuseoiden kokoelmien digitointi saavuttanut Suomessa hyvän tason

Ammatillisesti hoidettujen taidemuseoiden kokoelmissa olevista 400 000 teoksista on digitoitu 80 prosenttia. Kokoelmat painottuvat uuteen taiteeseen. Tekijänoikeudellisen suoja-ajan piirissä kokoelmista on noin 70 prosenttia. Tekijänoikeudet ovat jakautuneet noin 4000 taiteilijalle tai heidän edunsaajilleen.

Kuvia tilaisuudesta
 
Lisätietoja:
- Suomen museoliitto: pääsihteeri Kimmo Levä, p. 040 166 2816, [email protected]
- Kuvasto ry: toiminnanjohtaja Tommi Nilsson, p. 040 511 9440
- Opetus- ja kulttuuriministeriö: kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelä, p. 02953 30222, ministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. 050 302 8246

Kulttuuri Sanni Grahn-Laasonen Tekijänoikeus