Skip to content

Unga inom Avartti-programmet belönades

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 29.4.2021 18.00
Pressmeddelande
Avartti-tunnustuksen saaneita nuoria yhteiskuvassa Säätytalolla vuonna 2020. Kuva: Juha Kinanen.Gruppfoto med de unga som belönats med Avartti-pris på Ständerhuset 2020. Foto: Juha Kinanen.

Totalt 29 unga belönades med Avartti-pris för sitt deltagande i det internationella hobbyprogrammet för unga. Två guldmärken och 27 bronsmärken delades ut. Prisen delades ut på distans av forsknings- och kulturminister Annika Saarikko torsdagen den 29 april.

Avartti är ett internationellt hobbyprogram för unga i åldern 14–24. Programmets verksamhetsidé är att stödja ungas helhetsmässiga uppväxt, stärka deras delaktighet och möjligheter att påverka samt ge dem färdigheter att delta på lokal och samhällelig nivå.

- Jag vill gratulera er unga för att ni är engagerade i Avartti-programmet och för att ni på lång sikt har lärt er nya färdigheter och beredskaper. Med priset belönas ihärdighet och ett öppet sinne, och idag är det er tur att fira er bedrift. Det har ni förtjänat, säger minister Annika Saarikko.

Minister Saarikko tackade därtill Avartti-programmet för dess arbete för att stödja ungas utveckling.

- Programmet har goda nätverk i såväl Finland som internationellt, och som en av de serviceorganisationer på ungdomsområdet som får allmänt understöd i Finland har programmet en egen stark ställning inom ungdomsarbetets fält.

- Jag är säker på att Avartti har gjort en positiv skillnad för dig och att du själv kommer att göra skillnad i andra människor liv, sade ordföranden för det internationella rådet för Avartti-programmet, jarlen av Wessex, prins Edward i sitt gratulationstal till ungdomarna.

Inom Avartti kan varje ung person skapa sitt eget program genom att välja hobbyer och mål utifrån sina egna intressen. Avartti-programmet består av tre nivåer och fyra delar. Efter att ha genomfört den valda nivån belönas deltagaren med ett brons-, silver- eller guldmärke och ett internationellt intyg över deltagandet i Avartti-programmet.

Internationellt är Avartti känt under namnet The Duke of Edinburgh's International Award.  Varje år deltar miljontals unga från 130 länder i programmet. Programmet inleddes i Storbritannien år 1956.

De prisbelönta unga per nivå:

Guld

 1. Mohammad Kazemi, Kajana
 2. Yasin Nazari, Kajana

Brons

 1. Hamzeh Elsad, Esbo          
 2. Ali Elsad, Esbo           
 3. Hamzat Dabaev, Esbo
 4. Muhammed Sherzay, Esbo
 5. Mohammed Elsad, Esbo 
 6. Vicheth Khoem, Esbo
 7. Khalid Abdikarin, Esbo 
 8. Max Perunka, Uleåborg
 9. Pyry Kylli, Uleåborg
 10. Annina Virpi, Uleåborg
 11. Esteri Majuri, Uleåborg
 12. Pinja Lohi, Uleåborg
 13. Elias Aho, Muhos
 14. Markus Pakka, Alavus
 15. Alpo Hult, Alavus
 16. Eevert Perälä, Alavus
 17. Rasmus Kauppinen, Alavus
 18. Andrey Bogatenko, Alavus
 19. Niklas Kuusiniemi, Alavus
 20. Zahra Shirzad, Kerava
 21. Yalda Amini, Helsingfors
 22. Leila Amini, Helsingfors
 23. Fatema Rezaei, Sibbo
 24. Narges Amiri, Helsingfors
 25. Maryam Mohammadi, Kervo
 26. Hassan Hosseini, Helsingfors
 27. Joona Heikkinen, Suomussalmi

Ytterligare information: Programkoordinator Suvi Viljanen, tfn 045 323 3464, suvi.viljanen(at)avartti.fi

Annika Saarikko Unga