Resilienssi, kulttuuriperintöalan suojelu ja osaamisen kehittäminen esillä pohjoismaisten ministerien tapaamisessa Helsingissä

Osana Suomen puheenjohtajuutta yhdessä Ahvenanmaan kanssa Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2025 pohjoismaiset kulttuuriministerit sekä opetus- ja tiedeministerit kokoontuivat Helsingissä 5.-6. toukokuuta.
Kulttuuriministerineuvoston kokouksessa 5. toukokuuta keskeisenä teemana oli kulttuuri ja turvallisuus. Kokouksessa keskusteltiin kulttuurin roolista osana kokonaisturvallisuuta sekä monialaisen vuoropuhelun tarpeesta varautumiseen ja valmiuteen liittyen.
Erityisesti paneuduttiin siihen, miten laajemman pohjoismais-baltialaisen yhteistyön avulla voisi parantaa kulttuuriperinnön suojelua kriisi- tai sotatilanteessa. Lisäksi ministerit päättivät jatkaa taloudellista tukea hankkeelle, jonka puitteissa pohjoismais-baltialaiset taiteilijaresidenssit voivat ottaa vastaan ukrainalaisia taiteilijoita ja kulttuuritoimijoita. Hanketta hallinnoi Pohjoismainen kulttuuripiste, joka on vastannut hankkeesta vuosina 2022–2024.
- Pidän tärkeänä sitä, että avasimme Suomen ja Ahvenanmaan johdolla keskustelun kulttuurin roolista yhteiskunnallisen resilienssin vahvistajana. Samalla päätimme, että selvittämme mahdollisuuksia laajempaan pohjoismaiseen yhteistyöhön kulttuurin roolin vahvistamiseksi osana kokonaisturvallisuutta, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie.
Osaamisen vahvistaminen ja tekoälyn vaikutukset
Koulutus- ja tutkimusministerineuvoston kokouksessa 6. toukokuuta ministerit keskustelivat perusopetuksen oppimistulosten nostamisesta keskittyen erityisesti koulutuksellisen tasa-arvon ja hyvää oppimista tukevan oppimisympäristön vahvistamiseen. Ministerineuvoston yhteistyöohjelmassa vuosille 2025–2030 painotetaan hyvän koulupolun ja hyvien perustaitojen vahvistamista Pohjolassa. Yhteistyötä näissä kysymyksissä syvennetään panostamalla pohjoismaiseen analyysin ja ratkaisujen hakemiseen asiantuntijayhteistyön tiivistämisellä ja hyödyntämällä kansainvälisiä ja kansallisia koulutuksenarviointeja Pohjoismaista.
Ministerit keskustelivat myös tekoälyn nopean kehityksen aikaansaamista tutkimus-, koulutus- ja osaamistarpeista ja siitä, miten ja millä keinoin Pohjoismaat pystyvät vastaamaan niihin. Pohjoismailla on erinomaiset mahdollisuudet olla tieteellinen ja teknologinen edelläkävijä digitalisaation ja tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntämisessä.
- Väestön vahva osaamis- ja koulutustaso ja toimiva arki on paras suoja muuttuvassa maailmassa. Tässä kehityksessä on tärkeää pitää kaikki mukana ja huolehtia samanaikaisesti myös, että meillä Pohjolassa pystytään vastaamaan tulevaisuuden osaamistarpeisiin, sanoo opetusministeri Anders Adlercreutz.
Ahvenanmaan opetus- ja kulttuuriministeri Annika Hambrudd osallistui molempiin ministerikokouksiin.
- Olen iloinen siitä, että keskustelu pohjoismaisesta yhteistyöstä sekä kulttuurin että osaamisen alalla jatkuu jo syksyllä. Lokakuussa Ahvenanmaa järjestää Maarianhaminassa pohjoismais-baltialaisen konferenssin kulttuuriperinnön laittomasta kaupasta ja kulttuuriperinnön suojelusta rauhan aikana, kertoo ministeri Hambrudd. On myös ensiarvoisen tärkeää, että pohjoismainen yhteistyömme saa jatkoa osaamisen vahvistamiseen ja osaamistarpeisiin vastaamisessa ja edistämme näin osaamisen, tutkimuksen ja ihmisten liikkuvuutta niin maiden kuin sektoreidenkin välillä, hän jatkaa.
Suomi toimii yhdessä Ahvenanmaan kanssa Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana vuonna 2025. Puheenjohtajuusohjelman ”Pohjola 2025: Yhtenäinen ja vahva” pääteemana on yhteiskuntaturvallisuus mukaan lukien kriiseihin varautuminen ja resilienssin vahvistaminen. Lisäksi halutaan edistää lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista sekä hyvinvoinnin ja osallisuuden lisäämistä Pohjolassa.
Pohjoismaiden ministerineuvostoa ohjaa pääministerien yhteinen visio Pohjolasta maailman kestävimpänä ja integroituneimpana alueena vuoteen 2030 mennessä.
Kuvia kulttuuriministerineuvoston kokouksesta (Flickr)
Kuvia koulutus- ja tutkimusministerineuvoston kokouksesta (Flickr)
Lisätietoja:
- kulttuuri: kulttuuriasianneuvos Riitta Heinämaa, 0295330090
- perusopetus: erityisasiantuntija Sini Keinonen, puh. 0295330298
- tutkimus: opetusneuvos Saara Vihko, puh. 0295 330 005
- korkeakoulutus: opetusneuvos Marjo Vesalainen, puh. 0295 330 352
- Ahvenanmaan asiat: Ahvenanmaan maakunnan hallituksen koulutus- ja kulttuuriosaston osastopäällikkö Niklas Stenbäck, puh. 018 25230
- Suomen ja Ahvenanmaan puheenjohtajuuskauden ohjelma 2025